Societat

Vidreres decideix avui sobre el futur dels correbous

Més de 6.500 veïns de Vidreres més grans de 16 anys estan cridats avui a pronunciar-se sobre si ha de continuar o no aquest esdeveniment

El resultat de la votació se sabrà aquesta nit i en determinarà el futur

L’incident amb ferits del 2019 va reobrir el debat sobre els correbous

Més de 6.500 vidrerencs i vidrerenques més grans de 16 anys estan citats avui a votar per decidir sobre el futur dels correbous al municipi. La consulta es farà de forma presencial al centre cívic de Vidreres de les nou del matí a les set de la tarda i allà hi haurà les paperetes, que també s’han enviat a les cases, amb una sola pregunta, Vols correbous a Vidreres?”, i dues respostes possibles: sí o no. En el punt de votació hi haurà les cabines de votació que es fan servir en les eleccions –on també es podrà escollir la papereta que es vulgui– i quatre meses, amb tres voluntaris cadascuna. A més, també hi haurà apoderats, tant de l’entitat organitzadora dels correbous com de l’associació pels drets dels animals. El resultat de la votació, que es preveu que se sabrà avui a la nit, decidirà si es continuaran fent o no els correbous al municipi, sigui quina sigui la diferència de vots entre les dues parts i la xifra de participació.

La consulta sobre el futur dels correbous a Vidreres estava programada inicialment per al 20 de març del 2020, però la irrupció de la covid-19 va obligar a suspendre-la. Ara, més d’un any i mig més tard, es torna a convocar la consulta, tot i que ja hi ha hagut crítiques que no hi ha hagut prou publicitat sobre la nova data de la consulta. D’aquest parer són els partidaris de l’abolició dels correbous, l’Agrupació de Vidreres per la Defensa Animal i Ambiental (AVDA) i Vidreres Som Tots-ERC –a l’oposició–. Els republicans, a banda de demanar el no en la votació “per deixar enrere una tradició anacrònica, de manca de respecte cap als animals i en què en les darreres edicions han mort”, també critiquen que la consulta “no ha gaudit dels mínims de transparència i informació que requereix un procés consultiu”. Segons els republicans, s’ha convocat amb massa poc marge de temps –dues setmanes– i no s’han previst alternatives com el vot electrònic ni per correu.

L’alcalde de Vidreres, Jordi Camps, va explicar ahir que tot el procediment per a la convocatòria de la consulta s’ha fet seguint la llei de consultes i que han estat els tècnics del consistori els que han seguit el procediment marcat per la llei, i que, a més, es preveuen totes les mesures de seguretat establertes en aquest context de pandèmia. “Jo demanaria que la gent surti a votar amb tranquil·litat, que s’han complert totes les mesures de seguretat, i que decideixin sobre el futur dels correbous al poble”, va dir Camps.

Durant la campanya feta aquesta setmana, els partidaris de les dues opcions han defensat la seva posició. D’una banda, l’AVDA, que demana que s’aboleixin els correbous i, per tant, fa campanya pel no. I de l’altra, l’Associació Correbous Vidreres, que és l’organitzadora d’aquest esdeveniment que se celebra durant la festa major i del qual ja s’han fet 33 edicions. Aquesta associació ha rebut el suport, entre altres, de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre.

Torroella, Roses i Olot van posar-hi fi el 2016

El correbou de Vidreres és l’únic que queda a les comarques gironines després que el 2016 es posés fi als d’Olot –que va fer el darrer correbou el 2015–, Torroella de Montgrí i Roses, no sense polèmica en cadascun d’aquests municipis. A Olot, el juny del 2016, en una votació popular, 3.183 persones van votar a favor d’abolir l’espectacle taurí i el ple municipal va ratificar la decisió ciutadana. Posteriorment, el Parlament de Catalunya va aprovar treure el municipi de la llista de pobles catalans on se celebren les festes tradicionals amb bous en una votació molt ajustada. Arran de la votació, també s’han suprimit les festes tradicionals amb bous a Torroella, on se celebraven des de feia gairebé 40 anys, i a Roses. La supressió de les vaquetes a Torroella de Montgrí va tancar 37 anys de correbous a la població empordanesa. I a Roses, també en una votació molt ajustada al ple municipal –només un vot diferència–, es va aprovar declarar el municipi “ciutat respectuosa amb els animals”, de manera que es va decidir posar fi a l’empaitada d’ànecs i al correbou. El correbou de Vidreres, doncs, és fins avui, l’únic que queda vigent en un municipi gironí, una situació que significa un orgull per a uns i una vergonya per a uns altres.

A Catalunya, fins fa ben poc, hi havia més de trenta poblacions on es feien correbous, principalment a les Terres de l’Ebre –que és on, amb diferència, la tradició està més aferrada–, però amb la pandèmia i totes les restriccions s’ha anat reduint aquesta xifra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona