Societat

El Govern anuncia una línia de crèdits de 10 milions per ajudar a sobreviure unes 300 explotacions de llet

Fixarà un índex de referència sobre els costos reals de producció i crearà l’Institut Català de la Llet

En 10 anys, a Catalunya han desaparegut gairebé la meitat d’explotacions ramaderes de llet i ara no s’arriba ni al mig miler. La situació del sector és crítica pels baixos preus i l’escalada del cost de les matèries primeres. Per ajudar el sector, la consellera d’Alimentació, Teresa Jordà, ha anunciat aquest divendres la creació d’una línia d’ajuts de 10 MEUR. El Govern n’assumirà els interessos i es calcula que es podran ajudar unes 300 explotacions. Jordà també ha anunciat un nou índex de referència que tindrà en compte els costos reals de producció, i la creació, a principis del 2022, de l’Institut Català de la Llet i els Productes Làctics per promocionar-ne el consum. “No és una solució, però sí una ajuda per falcar el sector”, ha dit.

“Abans estàvem a la planta de l’Hospital i ara estem a l’UCI. Als ramaders se’ns han acabat els recursos per pagar i molts cops l’única opció és tancar”. Així és com el president de la Cooperativa Plana de Vic, Vicenç Fabré, descriu el moment que travessa el sector. A Osona, per exemple, la situació és molt evident: fa 10 anys, hi havia 192 explotacions ramaders i ara ja només en queden 97, gairebé un centenar menys. A tall d’exemple, també han explicat que en el que porten de setmana, ja han rebut la trucada de quatre ramaders que volen plegar perquè no els surten els números i l’activitat és insostenible.

El Govern fa temps que treballa amb el sector, i aquest divendres ha presentat tres mesures per intentar revertir la situació. Després de reunir-se amb les cooperatives Vaquers d’Osona i Plana de Vic, la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha anunciat la creació d’una línia d’ajuts de 10 MEUR. Les subvencions, que aniran dels 15.000 als 50.000 euros per explotació, no tindran interessos per als ramaders perquè serà el Govern qui els assumirà. Es calcula que, amb aquesta mesura, es podran ajudar unes 300 explotacions de les 490 que encara subsisteixen.

Per altra banda, el Govern també impulsarà la creació d’un índex de referència relatiu als costos de producció de la llet a tenir en compte en els contractes de compravenda de la llet. Aquest índex estarà vinculat al Codi de Bones Pràctiques Comercials al llarg de la cadena alimentària de Catalunya (CBPC) com a eina de pressió. L’any 2018 el van signar representants d’organitzacions agràries, indústria i distribució. L’adhesió és voluntària però, un cop signat, els acords que se’n desprenen són d’obligat compliment per a tots els que en formen part i hi son representats. L’adopció d’aquest índex, calculat en base a la nova metodologia de càlcul de costos treballada per l’Observatori de la Llet des de 2017, suposaria un “pas endavant per garantir un preu just per als productors de llet” i avançar en l’equilibri de la cadena de valor del producte. Per la consellera, creu que és una fórmula per estipular un preu just i deixar en evidència aquells que puguin fer “especulació o explotació” del producte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les fires del 1 de Maig omplen els carrers de Figueres

figueres

El TSJC reconeix la bulímia com una malaltia incapacitant

girona
urbanisme

Alella tira endavant el projecte per urbanitzar la Serreta i El Pla

alella
mobilitat

Mataró comença demà a multar a l’illa de vianants del centre

Mataró
indonèsia

Les autoritats es preparen per fer front a l’erupció del volcà Ruang

barcelona
LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia

Societat

L’Ajuntament de Badalona estudia ara com reobrir l’alberg municipal

Badalona
Teresa Prados
Portaveu de No esteu soles, en defensa de les víctimes d’agressió sexual

“Les víctimes senten que han provocat l’agressió sexual”

Badalona