Societat

El rei investeix els nous jutges de l’“esperit constitucional”

Felip VI torna a presidir l’entrega de despatxos judicials a L’Auditori de Barcelona després de dos anys d’absència per evitar protestes

Fins a 73 dels nous 188 jutges es queden a Catalunya

Felip VI va invocar ahir el terme “esperit constitucional” per encomanar als nous jutges de la 70a promoció de l’escola judicial la tasca d’impartir justícia que els va ser assignada ahir amb l’entrega dels respectius despatxos. El monarca espanyol es va desplaçar a Barcelona per presidir l’acte, que es va tornar a celebrar a L’Auditori de la ciutat, després de dos anys de no fer-s’hi.

Han estat dos anys d’absència, no només de l’espai on tradicionalment s’entreguen els despatxos, sinó del seu principal protagonista, el rei d’Espanya. El 2019, l’acte es va traslladar a Madrid i l’any passat es va fer a la seu de la mateixa escola judicial, un edifici a la serra de Collserola, on el monarca no va ser convidat. Aquella absència va generar molta polèmica i el mateix Felip VI va arribar a dir que li hauria agradat assistir-hi. La modificació del programa de l’entrega dels destins als nous jutges la va motivar un excés de zel en els serveis de seguretat del monarca, que van considerar poc apropiat fer-lo venir a un territori on havia crescut el rebuig contra la seva persona, sobretot després del discurs del 3 d’octubre ordenant actuar contra el moviment polític defensor de la independència de Catalunya.

Aquesta hostilitat va quedar clara el 8 d’abril del 2018, quan Felip VI va acudir a L’Auditori a fer el mateix acte que ahir i es va trobar una manifestació de rebuig popular al carrer. Des d’aleshores han estat dos anys d’absència fins que ahir l’entrega de despatxos va tornar al seu escenari habitual sense que s’hi produïssin incidents.

L’acte d’ahir va tenir, formalment, la càrrega política del retorn de Felip VI a Barcelona, però en els discursos hi va haver poc missatge, més enllà de l’“esperit constitucional” que Felip VI va demanar als jutges, a qui el monarca va recordar en més d’una ocasió el component de “servei públic” que té la feina que ara passaran a desenvolupar.

A l’acte d’ahir hi eren presents les primeres autoritats judicials del país, amb Carlos Lesmes i Pilar Llop al capdavant, i a la presidència no hi va haver cap representant de la Generalitat, com sí que n’hi havia hagut en ocasions anteriors. Sí que hi era el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero.

La 70a promoció de l’escola judicial està integrada per 188 jutges, dels quals 134 són dones, amb una edat mitjana de 28 anys. Catalunya rebrà la major part dels jutges en el seu primer destí, 73,

LA DATA

08.04.18
L’última
visita de Felip VI a Barcelona per entregar despatxos judicials va estar marcada per la protesta al carrer.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona