Societat

Desarticulada a l’Estat la cúpula i els ‘blocs’ més importants de la banda criminal Blood

En l’operació han estat detingudes 13 persones a Barcelona, Madrid i diverses localitats del País Basc

La investigació ha durat deu mesos i ha permès frustrar un assassinat imminent

La Guàrdia Civil ha detingut 13 persones de la banda criminal llatina Blood a diverses localitats del País Basc, Madrid i Barcelona. Entre els arrestats hi ha els dirigents a escala estatal de la banda, que estaven localitzats a la capital catalana.

Als detinguts se’ls investiga pels delictes de pertinença a organització criminal, assassinat en grau de temptativa, diversos delictes contra les persones, contra la salut pública i per tinença il·lícita d’armes prohibides, entre d’altres. Onze d’ells han ingressat a presó i un altre integrant, que ja complia pena al centre de Soto del Real, està sent investigat per delictes greus.

La investigació va començar després de detectar l’assentament d’un bloc –terme amb el que denominen als seus grups territorials– a Vitòria. La banda aspira a controlar determinats espais geogràfics establint-se en diverses regions del país mitjançant la formació de grups i la realització de diverses activitats delictives en la seva zona d’influència.

Durant la investigació es va constatar l’existència de diversos blocs a Madrid i Barcelona, amb més pes en l’organització que els anteriors. Es va comprovar que el lideratge de tota l’organització el tenien membres del grup establert a Barcelona, el líder del qual dirigia l’estratègia i les activitats de la banda criminal a escala estatal.

Es va acreditar també la relació de la banda amb la delinqüència comú, amb el recurs a mètodes molt violents com el robatori amb violència i agressions molt greus, fins i tot intents d’assassinat. Per exemple, es van comprovar enfrontaments violents contra membres d’altres bandes rivals a les zones geogràfiques, amb la finalitat de venjar baralles anteriors i pel control territorial. En aquests enfrontaments, que es produïen en parcs urbans i àrees d’ús públic, es feien servir matxets de grans dimensions amb resultat de greus lesions. Hi participaven un gran número de persones.

Molts components d’aquests grups són captats entre menors d’edat, que acostumen a tenir una posició jeràrquica de menys pes i són induïts pels membres de major rang a abandonar els seus domicilis familiars i cometre activitats il·lícites com a via de finançament i per assolir un estatus de poder a la banda.

L’explotació de la investigació s’ha dividit en quatre fases, diferenciades segons els blocs. Aquesta es va haver de precipitar ja que els investigadors van rebre informació sobre l’imminent assassinat encarregat des de la direcció de la banda a diversos membres ubicats a Madrid. Per això, es va muntar un dispositiu per tal de localitzar i protegir la presumpta víctima. Els presumptes agressors van ser detinguts.

En l’operatiu s’han dut a terme diversos registres a Madrid, Barcelona, Àlaba i Guipúscoa, en els  quals s’ha intervingut documentació, armes simulades, armes blanques, una important quantitat de substàncies estupefaents i nombrosos dispositius electrònics d’emmagatzematge d’informació.

En aquesta operació hi ha hagut cooperació internacional entre la Guàrdia Civil i la Policia Nacional Francesa, que va tenir el seu reflex amb la detenció a l’agost d’un membre del bloc de Blood a Sant Joan Lohitzune, com a presumpte autor d’un homicidi en grau de temptativa.

L’operació Laya ha durat més de 10 mesos. Aquesta ha estat coordinada i dirigida pel jutjat d’instrucció 1 de Vitoria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona