Societat

Més lloguers a Girona que abans de la pandèmia

Els 1.809 contractes del gener al juny superen les xifres del 2019 i el 2018

Una fiança val 618,77 euros de mitjana

El nombre de contractes de lloguer a la ciutat de Girona el primer semestre de l’any supera les xifres d’abans de la pandèmia. Del gener al lluny, hi va haver 1.809 fiances, que superen les del 2019 (1.577) i del 2018 (1.627), segons dades de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. L’any passat va ser un any anòmal a causa de la pandèmia de Covid-19: les xifres van ser de 1.115 fiances (675 el primer trimestre i 440, el segon).

La regidora d’Habitatge, Annabel Moya (ERC), destaca que l’augment del nombre de lloguers demostra l’atractiu de la ciutat com a lloc de residència. Hi veu, entre altres factors, l’interès de persones de l’àrea metropolitana de Barcelona d’establir-se a la ciutat. Matisa, però, que cal “treballar per garantir el dret de l’habitatge a tothom”, explica.

El preu baixa

A banda de l’augment de contractes de lloguer, a Girona hi ha hagut un descens en el preu. Tenint en compte el valor dels dos primers trimestres, un contracte val ara 618,77 euros mentre que l’any passat en valia 637,97 i el 2019, 634,23. L’alça dels preus havia estat constant des del 2014 (466,02 euros). Dels últims set anys, el valor més alt havia estat el de 664,45 euros del tercer trimestre del 2020, mentre que, per sota, el més econòmic havia estat el de 465,85 euros del primer trimestre del 2014.

Els preus de lloguer s’han estabilitzat, segons dades de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona, que xifra en 600 euros el preu mitjà de la fiança a la ciutat. Fa tres trimestres que està al voltant d’aquesta quantitat.

La regidora d’Habitatge de Girona atribueix la baixada del preu fins als 618,97 euros a l’aplicació de la llei 11/2020, aprovada al Parlament el 18 de setembre del 2020. Aquesta llei, amb què s’intenta contenir els preus dels arrendaments, s’aplica en municipis, com ara Girona, on el preu mitjà del lloguer supera el 30% dels ingressos habituals de les llars, entre altres requisits. A Girona, amb dades del 2020 de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), el 43,75% del pressupost familiar a la ciutat es destina a pagar el lloguer. Al juliol, el ple de l’Ajuntament va declarar Girona àrea d’habitatge tens per dos anys.

La llei fixa un preu màxim en els preus de lloguer tenint en compte, segons explica la regidora, la cèdula d’habitabilitat, l’estat d’habitatge, la superfície i l’eficiència energètica, entre altres factors. A banda dels efectes positius de la llei de contenció, l’equip de govern treballa –recorda Moya– per augmentar el parc d’habitatge de protecció oficial (HPO) a Domeny amb un centenar de pisos a partir del 2026, atén els casos d’emergència habitacional i, després d’acords amb Guanyem i el PSC, destina 4 milions a a adquirir habitatges.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer

Memorial sota els pantans

Barcelona
Societat

L’Ajuntament de Badalona no paga i l’únic centre públic d’acollida tancarà

Badalona
SOCIETAT

Creen la comissió del Pacte per la Ronda de Dalt que decidirà els usos en el tram cobert

barcelona
Societat

Mor el periodista José Antonio Sorolla

Renovaran sis depuradores i col·lectors a tres urbanitzacions

TERRASSA
MEDI AMBIENT

Comencen les actuacions prèvies per a la restauració ambiental del meandre de Flix

FLIX
trànsit

L’enxampen a 195 km/h en una carretera limitada a 90

Ciutadilla