Societat

Reina Joana

Joana Enríquez i Fernández de Córdoba, el seu paper en el setge de la Força Vella, en la guerra civil catalana, li va valer l’homenatge de la ciutat

Va néixer el 1425 a Torrelobatón i va morir el 13 de febrer de 1468 a Tarragona després d’una llarga i dolorosa malaltia. Va ser la segona esposa de Joan II d’Aragó, Navarra i comte de Barcelona i va jugar un paper molt destacat en la guerra civil catalana que es va iniciar el 1462 i no va acabar fins 10 anys després, una guerra que va destrossar el país.

Gaudia d’una gran confiança per part del seu marit. El 1461, fou nomenada lloctinenta de Catalunya, però s’enemistà amb els estaments catalans, i en el context de la guerra civil catalana fou acusada d’haver enverinat Carles de Viana i va haver de fugir amb el seu fill a Girona buscant la protecció dels remences. Allí, patí el setge de la Força Vella, endegat per les tropes de la Generalitat de Catalunya, fins que fou alliberada per les tropes de Joan II i les tropes franceses que havien entrat a Catalunya en ajuda del rei.

Joana Enríquez va segellar la seva aliança amb Francesc de Verntallat i els seus camperols, i amb ell va combinar un pla estratègic per barrar el pas a l’exèrcit rebel a Hostalric, enviant el cap dels remences amb 600 homes i un vaixell d’armes i queviures a Sant Feliu de Guíxols per guanyar temps mentre els pagesos s’organitzaven a Girona. L’assalt de quatre columnes a la fortalesa fou rebutjat per Pere de Rocabertí i el bisbe Joan Margarit, amb un centenar de baixes entre els assetjants i 40 entre els assetjats, i després de vèncer a la batalla del Pertús finalment el 23 de juliol de 1462 l’exèrcit de Lluís XI de França, aliat de Joan el Gran, va aixecar el setge. Es va homenatjar Joana amb un carrer a Girona, pel seu paper en el setge de la Força Vella, tancada amb un grup de gironins fidels i el seu fill Ferran.

joana enrÍquez
Va ser la segona esposa de Joan II, rei d’Aragó i comte de Barcelona, i mare de Ferran el Catòlic i va jugar un paper destacadíssim en la guerra civil catalana


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona