Societat

Les pluges torrencials inunden el Montsià, Baix Ebre i Baix Maestrat

Els aiguats deixen acumulacions de més de 216 l/m2 a Alcanar, on les avingudes s’han convertit en rius que ho han arrossegat tot al seu pas

El temporal provoca talls a diverses carreteres i al ferrocarril

Una pluja torrencial ha provocat importants inundacions en baixos i carrers a les comarques del Montsià i el Baix Ebre, sobretot a Alcanar (Montsià), on han caigut fins a 77,7 litres d’aigua per metre quadrat (l/m2) en només mitja hora.

El temporal ha deixat acumulacions de més de 200 l/m2 i ha provocat inundacions urbanes a carrers i baixos, sobretot a Alcanar, Sant Carles de la Ràpita i Ulldecona, a més d’afectar la mobilitat a carreteres i ferrocarril.

Protecció Civil ha elevat al nivell d’alerta el pla inuncat i ha fet una crida a evitar la mobilitat a la zona, tant a peu com en vehicle, atès que l’episodi de pluges no ha finalitzat. L’agència d’emergències aconsella a la població que pugi a les plantes superiors dels edificis i eviti pàrquings o soterranis. També recomana no aparcar en rieres o zones inundables, allunyar-se d’aquestes zones, no travessar zones inundables o passos subterranis, no anar a garatges, soterranis o a espais on s’acumuli l’aigua i evitar circular per camins i vies secundàries prop de rius i rieres.

El telèfon d’emergències 112 ha rebut fins a lesset de la tarda 636 trucades per 468 incidències relacionades amb les intenses precipitacions, de les quals 578 des de la comarca del Montsià i 432 d’Alcanar. Els Bombers han rebut 394 avisos fins a les set de la tarda, la majoria dels quals també del Montsià (358) i Alcanar (258). En aquesta població del Montsià s’han acumulat més de 216,6 l/m2 d’aigua, que ha convertit algunes avingudes en rius que han arrossegat vehicles, mobiliari urbà i altres objectes, com taules i cadires, fins a la mar .

Els Bombers han efectuat diversos serveis per ajudar persones afectades per les inundacions o que es trobaven en una situació de risc. Una de les actuacions ha estat al càmping dels Alfacs d’Alcanar, que ha quedat dividit en dues parts. Els efectius, amb el suport d’un helicòpter, han traslladat un grup de clients cap a les instal·lacions de restauració, que no han resultat afectades, i on s’han confinat una setantena de persones. La pluja ha provocat danys a 12 bungalous .

A petició de l’Ajuntament d’Alcanar, la Creu Roja ha acollit 20 persones al pavelló municipal, que té capacitat per a 50 usuaris.

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, s’ha reunit aquesta tarda amb el comitè tècnic del pla especial d’emergències per inundacions de Catalunya, l’Inuncat, per fer seguiment de les pluges que afecten el Montsià i el Baix Ebre.

El temporal ha interromput la circulació ferroviària entre l’Aldea i Tortosa i quatre trens han quedat aturats. Renfe ha habilitat dos autocars per fer el transport alternatiu per carretera fins a Vinarós de 210 persones afectades pel tall.

Les pluges torrencials també han obligat a tallar diverses carreteres , entre les quals continuen tancades al trànsit l’N-340 entre Amposta i Alcanar i la TV-3316 a Alcanar. També han estat afectades l’AP-7, a Ulldecona en direcció Tarragona; la T-331 i la carretera local TP-3318 també a Ulldecona, que ja s’han reobert. En aquestes vies, però, es recomana circular amb precaució per la presència de tolls d’aigua.

Els Agents Rurals han tancat passos de camins i pistes que han quedat impracticables per les inundacions.

Al voltant de 10.000 usuaris de la zona s’han quedat sense llum aquest migdia, tot i que poc després l’afectació pel tall de subministrament s’ha reduït poc després fins als 5.500 abonats, segons Protecció Civil. No obstant això, al llarg de la jornada s’han produït més incidències. A Alcanar ha caigut una línia que ha deixat 250 clients del municipi sense llum. Cap a dos quarts de vuit del vespre hi ha prop de 7.000 clients afectats a les Terres de l’Ebre. Una trentena d’operaris d’Endesa treballen a la zona per restablir el servei.

Les precipitacions més abundants fins a les dues del migdia han estat a Alcanar, on s’han acumulat fins a 216,6 l/m2 i una precipitació màxima de 77,7 l/m2 en mitja hora (fins a 4 l/m2 per minut), i a l’estació dels Alfacs ha registrat una acumulació de 105,2 l/m2 i de 51,5 l/m2 en 30 minuts (4,4 l/m2 en un minut). Altres acumulacions destacades han estat a Amposta, amb 58,4 l/m2 acumulats i 15,8 l/m2 en 30 minuts; Ulldecona - els Valentins, amb 33,3 l/m2 acumulats i 15 l/m2 en mitja hora; Illa de Buda, amb 29,7 l/m2 acumulats, 16,9 l/m2 en mitja hora; l’Aldea, amb 26,6 l/m2, i al Parc Natural dels Ports, amb 26,4 l/m2.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona