Societat

Posar boca avall pacients no intubats amb Covid greu en millora el pronòstic

Redueix el risc de tenir complicacions per la malaltia i implica una baixada de l’ús de respiradors als centres

En l’estudi, hi han participat sis països

La posició de bocaterrosa millora l’evolució dels pacients amb Covid-19 que reben oxigenoteràpia d’alt flux, un tractament que s’aplica quan hi ha insuficiència respiratòria greu. Així ho conclou un assaig clínic en què han col·laborat 42 centres hospitalaris de sis països, entre els quals hi ha la Vall d’Hebron i l’hospital del Mar. Els resultats de l’assaig es van publicar ahir a la revista The Lancet Respiratory Medicine. De fet, ja és sabut des de fa anys que aquesta posició –decúbit pron– és beneficiosa per a aquells pacients que estan hospitalitzats intubats a les UCI, però abans de fer aquest assaig no es tenia constància científica de l’eficàcia de la tècnica en els no intubats. L’estudi conclou que la mesura és segura, senzilla i sense cap cost, de manera que té un impacte clínic directe.

L’estudi ha estat coordinat per l’hospital universitari de Tours (França) i és la primera recerca àmplia que analitza els beneficis d’un canvi de posició en pacients desperts i que no necessiten un respirador, és a dir, que respiren espontàniament per si mateixos, com a part del tractament de la Covid-19. Segons el coordinador mèdic de l’UCI de l’hospital Vall d’Hebron i un dels investigadors del treball, Oriol Roca, la tècnica és “senzilla, sense cap cost i efectiva”. De bocaterrosa, el pulmó funciona millor, s’infla de manera més homogènia i està sotmès a menys estrès, conclou. A més, evitar la intubació redueix el risc de tenir complicacions per aquesta causa. La tècnica també implica un benefici col·lectiu, ja que rebaixa la necessitat d’ús de respiradors, un dels equipaments amb menys disponibilitat en molts països. “El benefici és doble: per al pacient i també per a la resta de pacients”, recalca Roca.

En l’assaig, hi han participat 1.126 pacients ingressats entre l’abril del 2020 i el gener del 2021. La meitat formaven part del grup control i se’ls va tractar amb el protocol habitual, mentre que l’altra meitat es va incloure en el grup experimental i va ser col·locada en decúbit pron durant almenys una hora al dia, en un mínim de dues sessions de 30 minuts, i amb una mitjana de cinc hores diàries. En el grup control, el 46% dels pacients van necessitar intubació o van tenir un pronòstic fatal fins a 28 dies després de la inclusió en l’estudi. Aquest percentatge es va reduir fins al 40% entre els pacients del grup experimental, que havien passat temps boca avall. També, tots els indicadors de respiració van millorar en gran mesura durant la primera sessió –tres hores de mitjana–. La millora es va mantenir en retornar a posició supina. El 17% dels pacients que van estar en decúbit pron durant almenys vuit hores al dia van acabar en intubació o morint, en contraposició amb un 48% en el cas dels que hi van passar menys d’aquest temps. Els investigadors indiquen que hi podria haver relació entre la quantitat d’hores en posició de bocaterrosa i la millora del pronòstic clínic.

LES XIFRES

1.126
pacients ingressats
entre l’abril del 2020 i el gener del 2021 han participat en l’assaig sobre el tractament de Covid.
42
centres hospitalaris
de sis països hi han participat. En el cas de Catalunya, l’hospital del Mar i la Vall d’Hebron.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA
medi ambient

Denúncia a Fiscalia per la presència d’excavadores a l’Espai Protegit dels Muntanyans, a Torredembarra

Mor un home arran d’una baralla a la Barceloneta

BARCELONA

El Centre de Naixements de l’Hospital de Martorell torna a l’activitat

Martorell