Societat

Malson a la Costa Brava

La proliferació de concentracions nocturnes de joves ja es va detectar l’any passat, però aquest estiu amb l’oci nocturn tancat ‘sine die’ s’ha desfermat en volum i nombre

Els municipis no donen l’abast amb els cossos policials locals, davant d’un fenomen que s’estén com una taca d’oli, i hi estan intervenint les unitats especials dels ARRO dels Mossos

Les convocatòries són informals i corren com una taca d’oli a través de les xarxes socials

Els maldecaps pels botellots no són nous a la Costa Brava. Ja se’n denunciaven abans de la pandèmia, i molts més l’estiu passat, quan –sobretot arran del tancament de l’oci nocturn– la problemàtica va començar a agreujar-se. Enguany, però, sumant-hi el toc de queda i l’acumulació de mesos sense locals oberts per als joves, els conflictes s’han intensificat amb els joves concentrats en les poblacions sense restriccions nocturnes i platges a l’abast. A la Costa Brava, l’Escala o Palafrugell, un cop despullats de restriccions, van optar per tancar-les de matinada per facilitar el control. O complicar-lo, perquè aleshores els grups es trenquen i fan anar de corcoll els escassos efectius de policia local disponibles. Però els darrers caps de setmana han estat de mal dormir, per als veïns afectats, o directament de malson per als municipis del litoral gironí sense toc de queda, especialment a Sant Antoni de Calonge.

En aquest últim nucli, el cap de setmana del 7 i 8 d’agost ja va ser dur. I el pitjor va arribar aquest darrer, amb 442 serveis només de la Policia Local. Vidres trencats, brutícia, soroll i desenes d’aspersors del passeig marítim trencats a cops de peu. L’alcalde, Jordi Soler, demanava dilluns per enèsim cop que els incloguessin a la llista del toc de queda, per evitar rebre les concentracions de joves expulsats de Platja d’Aro i Palamós. No se n’ha sortit, tampoc, tot i que Palamós ara també queda fora de l’última llista de restriccions del Procicat. Caldrà veure cap on van les convocatòries, que s’estenen com una taca d’oli a través de les xarxes socials.

L’alcalde palamosí, Lluís Puig, acatava ahir el fet que els treguin de la llista amb una barreja d’alleujament, perquè la situació pandèmica millora, però també “en alerta”, perquè veient el caos a Calonge, amb els quals comparteixen el continu urbà de la badia, ja preveu que se’ls girarà feina. Demanava un reforç policial, sobretot, amb vista a les matinades del cap de setmana, tot i que els botellots, a l’agost, no donen treva en un mes inhàbil per a la majoria de joves. La nit de dilluns a dimarts, la Policia Local de Calonge va tornar a intervenir en una festa amb desenes de persones –el nombre no queda clar, i oscil·la entre les 200 que assegura la policia i la quarantena que deia un jove, segons les fonts consultades per l’ACN– en una casa a la urbanització del Vescomtat de Cabanyes, a Calonge. El grup l’havia llogat per AirBnB, i enmig d’acusacions encreuades per gots i plats trencats, i altres desperfectes, l’únic clar és que ahir les bosses d’escombraries s’acumulaven al davant de la tanca i que els havien rescindit el contracte de lloguer per més dies, i que els tornarien els diners avançats, descomptant-ne l’import dels desperfectes.

“Sempre és cap de setmana”

A l’agost “sempre és cap de setmana”, reblava ahir l’alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer, admetent la pressió diària que també han patit les dues darreres setmanes a les nits, “amb una mitjana d’entre 40 i 60 sancions diàries” per consumir o haver consumit alcohol o drogues. A diferència de Calonge, Piferrer ha optat per traslladar la pressió a aspectes logístics, com ara garantir “el màxim de col·laboració del cos de Mossos d’Esquadra”, i destacava que després d’uns quants anys s’ha desbloquejat el contingent d’hores extres del cos –100.000, en total, amb 300 agents addicionals– per garantir els dispositius de control.

El reforç s’ha fet possible amb efectius de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO), desplaçats sobretot a primera hora de la matinada i que van intervenir, per exemple, per desfer la concentració de diumenge a la matinada a Regencós. Per Piferrer, però, cal una reflexió col·lectiva sobre el concepte d’oci nocturn, i adaptada al context postpandèmic, que conciliï seguretat, salut i el dret dels negocis a treballar i dels joves a esbargir-se amb garanties.

El toc de queda no és la panacea

Palafrugell i l’Escala es desfaran teòricament de pressió, un cop recuperat un toc de queda que ja s’aplica a Platja d’Aro, Lloret o Sant Feliu de Guíxols, però tampoc garanteix plenament nits tranquil·les per a les policies locals. Al primer municipi, l’alcalde admet que van al darrere d’unes quantes desenes de joves que se’l salten, com també alguns grups els caps de setmana al municipi guixolenc.

Els Mossos solen concentrar els seus recursos allà on no hi ha policies locals ni toc de queda, però a Lloret, ahir de matinada, el cos va haver de dissoldre un grup de 500 joves concentrats a la sortida del tancament dels locals d’oci nocturn.

442
intervencions
va fer la Policia Local a Calonge i Sant Antoni al llarg del darrer cap de setmana com a conseqüència de l’incivisme nocturn.
500
persones
van haver de dispersar els Mossos d’Esquadra diumenge a la matinada a Regencós.
500
persones
més que sortien de locals d’oci també van haver de ser dissuadides per la policia de la Generalitat ahir, de matinada, a Lloret.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona