Societat

Els nouvinguts són clau per a la Garrotxa

El gruix de la població d’origen estranger és essencial per mantenir l’actual estructura i els serveis

L’increment de població de nacionalitat estrangera ha tornat a ser el motor del creixement demogràfic a la Garrotxa i, segons el director del Consorci de Salut Pública i Medi Ambient i coordinador de l’Observatori per al Desenvolupament Sostenible de la Garrotxa, Francesc Canalias, el gruix de població nouvinguda és essencial per al manteniment de l’actual estructura econòmica i de serveis de la comarca.

La Garrotxa ha assolit un nou màxim de població amb 58.620 habitants, gràcies a un creixement demogràfic de l’1,8%, superior al del conjunt de Catalunya (1,4%). Malgrat que aquest creixement és inferior al de l’any passat, l’augment de població de nacionalitat estrangera (10,7%) ha tornat a ser el motor del creixement demogràfic de la comarca. Segons les dades de l’Observatori, la Garrotxa ha crescut en deu anys un 5,7% en nombre d’habitants, amb 3.181 nous habitants. La comarca representa el 7,49% de la població gironina i el 0,75% de la de Catalunya.

La població d’origen estranger a Olot és el 21,7% del total; a la Garrotxa és el 16,7%, molt similar a la mitjana de Catalunya, que és del 16,2%. A la comarca, hi ha persones de 106 nacionalitats i es parlen 58 llengües, tot i que el 60% dels nouvinguts parlen panjabi, castellà, àrab, xinès o romanès. Un total de 503 persones nouvingudes aprenen català amb cursos del Consorci per a la Normalització Lingüística, un 76,7% dels quals de nivells inicial i bàsic.

Envelliment alt

La taxa d’envelliment de la Garrotxa tendeix a convergir amb els nivells d’envelliment del conjunt de Catalunya, tot i que continua estant per sobre. Segons les dades de l’Observatori, un 4,5% de la població té més de 85 anys i dues de cada tres persones de més de 85 anys són dones.

Quant a les dades més generals, la densitat de població de la comarca és de 79,8 habitants per quilòmetre quadrat i els habitants es concentren sobretot a Olot i als municipis de la rodalia. Olot té 35.926 habitants; Sant Joan les Fonts, 3.044; Besalú, 2.487, i les Preses, 1.855, per esmentar els cinc primers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CORNELLÀ DE TERRI

Denuncien que volen obrir un centre de menors “sense complir normativa”

CORNELLÀ DE TERRI

Llagostera habilita un espai per al dol perinatal al cementiri

LLAGOSTERA
medi ambient

Reclamen més control de la contaminació al Camp d Tarragona

TARRAGONA
GIRONA

El Tarlà ja volta i Jaume Cruset fa un pregó rimat de les Festes de Primavera

GIRONA
equipaments

Els veïns d’Alpens voten a favor de fer la piscina municipal

ALPENS

Vilafant rep Rafael Sala, el soldat republicà afusellat i trobat a Paterna

VILAFANT

Reclamen una actuació urgent per l’antiga Ràdio Liberty

PALS
SOCIETAT

Llançament de petits satèl·lits des de l’aeroport de Lleida-Alguaire

ALGUAIRE
Girona / salt

El Campus de Salut del Trueta: 25 milions blindats ‘in extremis’

SALT / GIRONA