Societat

Els Missioners Claretians actualitzen el protocol per a la protecció de menors després d’aflorar casos d’abusos sexuals

La congregació religiosa ha rebut 22 queixes contra 2 membres i dos seglars de diverses escoles des dels anys 70

La congregació religiosa dels Missioners Claretians ha presentat aquest dimarts l’actualització del protocol per a la protecció de menors, després que el febrer del 2019 sorgissin a la llum pública diversos casos d’abusos sexuals. Des d’aleshores ha rebut 22 queixes sobre suposats abusos per part de dos religiosos i dos seglars de la congregació en diverses escoles de Catalunya. Allò va fer reflexionar i reaccionar la congregació, que ara ha presentat un estudi dels fets ocorreguts i un nou protocol per abordar aquests casos.

Aquest dimarts s’ha realitzat a Barcelona una sessió de treball amb els responsables de les comunitats claretianes i directius de les seves obres educatives a Catalunya per presentar el nou ’Manual per a la protecció de menors i adults vulnerables i Protocol per a la prevenció i intervenció davant d’un delicte d’abús sexual’. En la sessió hi ha intervingut el pare Ricard Costa-Jussà, provincial de la província claretiana de Sant Pau (de la qual forma part el territori de Catalunya des del gener de 2020) i el doctor Xavier Puigdollers, advocat i responsable del Servei d’Acollida i Recerca dels claretians a Catalunya.

El protocol concreta les actuacions en diversos àmbits. Selecciona i forma tots aquells que tinguin alguna responsabilitat, incideix especialment en la cura que s’ha de tenir amb els aspirants a ingressar a la congregació i amb els col·laboradors i la formació permanent. També concreta com cal respondre a les denúncies d’abusos contra els qui presten algun servei a les institucions claretianes, d’acord amb els procediments establerts. Finalment, remet a les autoritats civils competents les denúncies presentades contra qualsevol persona vinculada a la congregació que ha pogut cometre un delicte contra un nen, jove o adult vulnerable, segons la legislació civil vigent.

El nou protocol s’ha redactat després que el febrer del 2019 diversos testimonis van fer públic a través de les xarxes socials abusos sexuals d’un mossèn del col·legi Claret de Barcelona.

Arran d’aquests casos i altres, el 2019 el Govern General dels Missioners Claretians va aprovar un nou Vademècum per a la protecció de menors i adults vulnerables, i un protocol per la prevenció i intervenció davant d’un delicte d’abús sexual, adaptat a les noves indicacions de la Santa Seu. El Govern General va encarregar a totes les províncies claretianes del món l’adaptació d’aquest protocol a les realitats i legislació locals. Els claretians a Catalunya, província de Sant Pau, han realitzat l’adaptació d’aquest protocol que ha aprovat el Govern Provincial. La congregació té un protocol des del 1998, que ha anat completant i actualitzant seguint les orientacions i directrius de la Santa Seu. Fins ara, era vigent un protocol del qual s’havia fet la darrera revisió i adaptació el 2017, integrant les directrius de la Santa Seu i les normatives civils i canòniques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró