Societat

Societat

Col·leccionista i descobridor

Un veí de Santa Coloma de Farners ha donat als Mossos d’Esquadra més de 33.000 retalls de premsa sobre accidents

Josep Albroser va trobar part del fons Rosquellas sobre la ratafia, a tocar d’un contenidor el 1991

Els Mossos d’Esquadra han rebut amb els braços oberts una col·lecció especial. El veí de Santa Coloma de Farners Josep Albroser i Callís havia recollit fins a 33.375 retalls de premsa d’accidents. Va decidir donar-los. “Van tenir feina que els cabés tot en el cotxe”, recorda el mateix veí, sobre el dia que dos agents van anar a casa seva a recollir-ho tot.

Albroser té 77 anys. Va néixer a Figueres, però viu a Santa Coloma des de fa gairebé mig segle. Per què va recollir retalls d’accidents? “Com que vaig estar malalt molt de temps, no podia sortir de casa. El meu pare, durant molt de temps, ja havia intentat fer-ho. Jo, quan vaig sortir, anava als parracaires i comprava 400 i 500 quilos de diaris, i els anava recopilant”. Albroser havia fet de xofer, de taxista i havia dut una ambulància. Va haver-hi una temporada que feia de repartidor “per a un senyor de Figueres”. “Anava per la costa i anava a una llibreria adequada i mirava tots els diaris estrangers. I n’he anat recopilant molts.” Hi ha diaris “estrangers, de tot el món”. Ho feia –diu– per “entretenir-me”. El document més antic de la col·lecció és del 1876 i el més recent, del 2019.

“Inhabitual” per partida doble

El Grup del Servei Històric de Mossos treballa des del setembre del 2012. Té una col·lecció museu, que és a la comissaria de Sant Andreu a Barcelona. Hi ha 15.000 documents, recorda el responsable del grup, el sotsinspector Fèlix González Fraile. Sobre el recull d’Albroser, González Fraile explica que no hi estan acostumats, a rebre donacions així. “És excepcional, pel volum.” “És inhabitual, igual com ho és el fet que algú col·leccioni retalls d’accidents de trànsit”, hi afegeix.

Segons consta en el document de donació i cessió de drets, Albroser guardava una documentació ingent: 24.485 retalls d’accidents de trànsit, 3.092 retalls d’accidents d’avió, 1.758 de tren, 1.712 de vaixell, 852 de motos i 1.806 de ral·lis. “És una donació important. A banda de les dades d’arxius que tenim d’accidents de trànsit, ens permetrà tenir dades estadístiques i estudis de diferents accidents.”

El sotsinspector Fraile explica que la donació de Santa Coloma és útil per investigar la sinistralitat de les comarques gironines, entre altres qüestions. “Des de finals del segle XIX, el més habitual eren accidents de carro o de diligències. N’hi havia molts d’aquest tipus, de vegades per excés de passatgers. Amb l’aparició del vehicle de motor, durant la Primera Guerra Mundial, ja es comencen a produir molts atropellaments.”

Però Albroser, col·leccionista de mena, també investiga. El 1991, remenant unes bosses a tocar d’un contenidor, va trobar part del fons Francesc Rosquellas, que va donar a l’Arxiu Comarcal. El 1993, el fons va rebre una donació familiar. “Hi ha molts fons que s’han salvat gràcies a persones així”, admet el director de l’Arxiu, Quim Carreras. A causa de la troballa de la documentació sobre la ratafia –la més antiga escrita del país trobada fins ara (és dels voltants de 1842)–, la Confraria de la Ratafia reconeixerà aquest any la figura d’Albroser.

9
anys
fa que va començar a treballar el Grup del Servei Històric dels Mossos d’Esquadra, que té una col·lecció museu a la comissaria de Sant Andreu, a Barcelona
124
volums
de documentació va donar el veí de Santa Coloma a la policia catalana
3.092
retalls
d’accidents d’avió inclou la donació d’Albroser als Mossos d’Esquadra. N’hi ha 852 de moto


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES