Societat

Mar, muntanya, història

Des del Canigó a Argelers passant per Salses, Ceret i el Parc Natural dels Pirineus, la Catalunya del Nord concentra tot un món de sensacions

Aquest país manté l’essència catalana i ens pot portar des dels cims més enlairats a les platges de la Mediterrània

El Rosselló, el Capcir, l’Alta Cerdanya, el Conflent, el Vallespir, les comarques que integren la Catalunya del Nord, ofereixen un ventall de propostes que ens poden portar des del mercat i l’art modern a Ceret a les gorges de Carançà, pujar al Canigó, reviure la memòria històrica a les platges d’Argelers o a la Maternitat d’Elna, passejar pels acolorits carrers de Cotlliure, gaudir amb el vi de Banyuls, banyar-nos a Canet o perdre el temps i les hores a Perpinyà. Aquest és un país que manté la personalitat i l’essència mediterrània, que ens pot portar des dels cims més enlairats a les platges banyades pel mar, i no oblidem el castell de Salses, avui Museu d’Història, que no és sinó el límit històric, l’antiga frontera entre el reialme de França i la Corona d’Aragó abans de l’annexió consegüent del Tractat dels Pirineus.

Si els dissabtes aneu a Ceret trobareu parades de petits productors que venen productes autòctons, hortalisses, formatges o mel, i podeu aprofitar el dia per conèixer el Museu d’Art Modern, amb obres de Matisse, Picasso o Mallol. Encara als Pirineus us podeu arribar a Vilafranca de Conflent i pujar al Tren Groc, que travessa el parc natural regional del Pirineu català, que s’estén per tres comarques: l’Alta Cerdanya, el Capcir i el Conflent. Un paisatge inoblidable farcit de llacs com els de la Bollosa, Lanós, Matamala o Puigbalador i on es poden trobar cinc estacions termals, a Dorres, Fontpedrosa, Llo, Molig i Vernet. En aquesta zona podrem realitzar tranquil·les excursions de senderisme, ascensions d’alta muntanya als massissos del Carlit (2.975 m), de Madres (2.469 m) i del Canigó (2.784 m), o visitar monestirs mil·lenaris com Sant Miquel de Cuixà o Sant Martí del Canigó. Si la proposta no ens sedueix i tenim un cert esperit aventurer, tan sols haurem de fer setze quilòmetres en direcció a Puigcerdà per trobar les gorges de Carançà, on descobrirem un bosc profund, uns penya-segats vertiginosos, una ruta extraordinària i complicada que enamorarà als amants de les caminades. Baixant arran de mar, a Cotlliure, el poble que va encisar els fauvistes Matisse i Dérain entre d’altres, ens presenta un conjunt de carrerons i història on bull la vida, un museu a l’aire lliure. No massa lluny, a Elna, que és una antiga seu episcopal amb la catedral i un claustre excepcional, que allotja un museu monogràfic, podem trobar la maternitat on van néixer uns 600 nadons, fills d’exiliades de la Guerra Civil internades en camps de refugiats propers que la infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz anava a cercar. I ens queda Perpinyà, la capital del Regne de Mallorca i la Catalunya del Nord.

La capital del món

Dalí va dir que l’estació de Perpinyà era el centre del món, però no va comptarq ue aquesta ciutat amb centre històric senyorejat per la Llotja i vigilat pel Palau dels Reis de Mallorca es una capital on conflueixen tendències i actua com el punt logístic d’una terra tocada per les ganes de viure en la que el vi de Banyuls, els moscatell de Ribesaltes o les anxoves de Cotlliure, la mel del Vallespir son patrimoni i cultura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona