Societat

Societat

Tranquil·litat alterada

L’incivisme de les ocupacions preocupa els veïns i els ajuntaments de municipis de la Selva

“Els fons voltor i els bancs són titulars del 99% de cases i immobles ocupats de Maçanet”

A Riells i Viabrea, una dona amb un fill amb autisme ocupa una casa, d’un fons d’inversió

La tranquil·litat de molts veïns, treballadors i regidors municipals en pobles de la Selva es veu interrompuda molt sovint per les ocupacions d’habitatges. “Tenim una part de l’Ajuntament treballant en això”, reconeix l’alcaldessa de Maçanet, Natàlia Figueras (SOM). Moltes persones han fet de l’ocupació un mode de vida, hi afegeix el seu homòleg de Riells i Viabrea, Josep Maria Bagot (ERC). “De queixes [pel comportament dels nous inquilins], en tenim a cabassos.”

Les plantacions de marihuana en immobles ocupats provoquen l’acció de les companyies de serveis, que tallen el subministrament a Riells, sovint escortats per agents policials. “Les ocupacions provoquen baixades de tensió i gent que es queda sense llum perquè la xarxa es sobrecarrega”, diu Bagot.

“Els fons voltor i els bancs són titulars del 99% de cases i immobles ocupats a Maçanet de la Selva”, detalla Figueras. El consistori té comptabilitzades 170 ocupacions, de què un 15% per raons econòmiques. El problema, diu la batllessa, és que “l’ocupació no és un delicte”: “Quan es produeix, tanquen la casa, deixen anar un gos perillós i punxen la llum. I els tràmits administratius per avisar el propietari o demanar permís per entrar-hi són llargs.”

A Riells i Viabrea, viuen des de fa un mes un cas complex: una casa ocupada d’un fons d’inversió. És una veïna en situació de vulnerabilitat, que s’ha de fer càrrec d’una família nombrosa, incloent-hi un fill amb trastorn d’espectre autista (TEA). Inicialment, la veïna va demanar, fins i tot, que posessin fi a les goteres de la casa ocupada. L’edil de Serveis Socials, Anna Cortés, explica que atenen més de setanta famílies i que hi intenten donar resposta, però que no tenen borsa de lloguer social.

Des de fa setmanes, el consistori ha facilitat un comptador social d’aigua a la veïna i, a través del Consell Comarcal de la Selva, li ha concedit un ajut. L’Ajuntament va aconseguir un generador elèctric perquè tingués corrent i en pagava el gasoil, però la dona ho va descartar perquè afirmava que el soroll de l’aparell posava nerviós el fill. La dona es va quedar sense llum perquè es va veure afectada, de retruc, per un tall d’Endesa, que va intervenir pel cultiu de marihuana en una casa de costat. El consistori es mou per solucionar-ho.

Per Bagot, els ajuntaments entomen les gestions i la conflictivitat de les ocupacions i altres administracions “hi passen de puntetes”. A la Selva, més d’un ajuntament i el Consell Comarcal reclamen que les ocupacions per delinquir i viure a cos de rei siguin castigades amb severitat. Fins i tot, així ho van fer saber amb una videotrucada amb assessors del secretari d’Estat de Justícia, Pablo Zapatero Miguel.

En aquesta trobada virtual, del gener, va participar l’alcalde de Vidreres, Jordi Camps (Junts), que assenyala que habitualment els okupes “punxen l’electricitat i col·lapsen els serveis”. L’Ajuntament avisa la policia, però el problema ja el tenen. “Hi ha gent que ha estat en un lloc tranquil i relativament segur i, de cop, passa a sentir mala olor, sorolls i a tenir sensació d’inseguretat”, explica. “Ho hem de pagar tot i ells poden estar aquí sense pagar”, li han dit alguna vegada a Camps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona