Societat

Xifra rècord de preinscrits a les universitats catalanes

Gairebé 50.000 estudiants demanen plaça per estudiar una carrera

Sis de cada deu podran fer l'ensenyament que volien i al centre escollit

Medicina i magisteri, els més demanats

La xifra de preinscrits a les universitats catalanes és la més alta de l'última dècada. Aquest any s'han preinscrit un total de 49.641 estudiants en alguna de les set universitats públiques presencials o a la Universitat de Vic, el que suposa un 2,37% més que l'any passat. No obstant això, el creixement ha estat inferior al de l'any passat, que va arribar al10%.

L'augment de 1.148 estudiants preinscrits s'explica pel creixement d'un 6,38% -2.300 persones- dels estudiants que provenen de Batxillerat i han superat les PAU i dels que ho fan des de la Formació Professional (FP), les dues vies principals per accedir a la universitat.

En el cas de les PAU, s'ha passat de 29.018 sol·licitants d'estudis l'any passat a 30.034 aquest any, i en el cas d'FP de 7.011 a 8.295. També ha augmentat un 57,26% el nombre dels estudiants que han superat les proves per a majors de 25 i 45 anys.

Aquest any s'han rebut, a més, 9.955 sol·licituds de persones de fora de Catalunya per iniciar els seus estudis al territori català –l'any passat van ser 8.504-, i ja representen el 20,05% del total de preinscrits. D'aquestes gairebé 10.000 peticions, 7.189 són de l'Estat espanyol i 2.766 són d'estrangers.

En canvi, els estudiants que canvien de carrera han baixat un 13,79% en un curs i aquells que ja tenen una titulació i decideixen començar-ne una altra també han disminuït un 23,51%.

D'altra banda, sis de cada deu estudiants que han aprovat les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) podran cursar l'ensenyament que havien triat en primera preferència i al centre escollit.

El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha valorat positivament aquestes dades generals i ha considerat un ”èxit” com ha acabat el procés, tenint en compte les novetats en els exàmens de la Selectivitat introduïts en aquesta convocatòria i el fet que el pròxim curs totes les titulacions ja estaran adaptades a l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES).

Medicina i magisteri són els més sol·licitats

Els estudis més sol·licitats tornen a ser medicina i educació primària. Els primers llocs del rànquing es mantenen igual que l'any anterior a diferència del tercer i el quart, Infermeria i Psicologia, que han invertit les seves posicions.

Els estudis que han tingut més demanda han estat els de medicina a la Universitat de Barcelona (UB), amb 1.954 sol·licitants en primera preferència; seguits dels d'educació primària a la UB, amb 1.294 peticions; infermeria (UB), amb 1.166, i psicologia (UB), amb 1.051.

Les notes de tall, una de les novetats d'aquest any

Pel que fa a les notes de tall, les més altes són les del grau en física i matemàtiques a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb un 12,378 i només 12 places; enginyeria en tecnologies aeroespacials a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), amb un 12,114 i 60 places; medicina a la UB, amb un nota de tall de 12,040 i 259 places; medicina a la UAB-UPF, amb un 11,976 i 60 places i els mateixos estudis a la Universitat Rovira i Virgili (URV), amb un 11,708 i 125 places.

Les notes de tall eren una de les principals novetats de la convocatòria d'aquest any ja que, amb el canvi del sistema dels exàmens, els estudiants podien obtenir una puntuació de fins a 10 en la fase general, que podia augmentar fins a 14 tenint en compte les assignatures específiques de què s'examinava cada estudiant.

Medicina és la carrera més escollida a més de la meitat de els universitats. Aquest és el cas de la UB, la UAB, la Universitat de Lleida (UdL) i la Universitat Rovira i Virgili (URV). A la UPC, els estudis més demanats han estat arquitectura; a la Pompeu Fabra (UPF), administració i direcció d'empreses; a la de Girona (UdG), educació primària i a la de Vic (UVic) l'opció més escollida ha estat disseny BAU.

Actualment, gairebé un 80% dels alumnes ja tenen assignats els seus estudis. Per universitats, 11.633 han quedat assignats a la UB, 8.844 a la UAB, 6.078 a la UPC, 3.125 a la UPF, 2.149 a la UdL, 2.867 a la URV, 3.204 a la UdG, 1.333 a la UVic i 192 a centres d'estudi mixtos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

crònica

Els primers batecs de Temps de Flors

Girona
PLATJA D’ARO

Retiren una terrassa del passeig marítim per impagaments

PLATJA D’ARO

Malvivint de nou al ras

Badalona

Una comunitat universitària a Girona

gastronomia

Setze dies per assaborir l’arròs mariner de Tarragona

Tarragona
SALUT

Alerten de llaminadures amb un component del cànnabis

BARCELONA

L’Ajuntament de Mataró ha d’indemnitzar amb 49.000 euros una extreballadora

mataró
URBANISME

Roquetes vol quedar exclosa de la zona inundable per poder construir

ROQUETES

Denuncien una “sobreocupació crònica” del centre d’acollida de la Misericòrdia

girona