Societat

El pla de Tudela: immersió lunar

Situat a pocs quilòmetres de Cadaqués, el paratge que va inspirar Dalí ofereix comunió amb la natura i un viatge surrealista retallat per la tramuntana i esculpit pel mar.

El paratge ens fa descobrir l’essència d’aquesta costa retallada que cavalca entre el somni i la realitat.

Dalí, que era un home mogut per la contradicció i va fer del mètode paranoic crític un motor de creació, va escriure: “Aquesta part compresa entre el Camell i l’Àguila que tu coneixes i estimes tant com jo mateix és i ha de continuar per sempre essent geologia pura, sense res que pugui mixtificar-ho; en faig qüestió de principi. És un paratge mitològic que és fet per a déus més que per a homes i cal que continuï tal com està.” Parlava del pla de Tudela, i ho feia l’any 1960, però anys més tard va assistir a la inauguració de la ciutat de vacances del Club Méditerranée, que havia convertit el paisatge en un resort per a francesos amb ganes de natura i un determinat concepte de llibertat. Com va escriure Josep Pla: “Em dolia que aquell pla de Tudela, tan extraordinàriament privilegiat i tan estimat per mi, fos profanat per males mans. Jo hauria volgut que quedés sempre tal com jo l’havia conegut, en estat primitiu i salvatge.” Va ser allà que l’any 1965 el pintor de Portlligat, que considerava que el paisatge rocós era molt semblant al que hom es podria trobar tot passejant per la lluna, hi va fer una festa espacial que va preludiar l’arribada de milers de turistes que van poder gaudir dels bungalous i les piscines, els camps d’esport o els centres d’oci, fins que el 2003 es va tornar a imposar la lògica i després d’un procés de demolició i recuperació que es va allargar fins al 2009, el paratge de Tudela va recuperar la mineral imatge primigènia.

Avui l’espai situat entre Cadaqués i el far del cap de Creus està ordenat i senyalitzat, i ens permet fer una ruta sense complicacions, amb un cert regust familiar, que no tan sols ens permet descobrir un dels racons més espectaculars del parc natural, sinó que la bellesa salvatge provocada per l’acció de l’aigua i la tramuntana sobre les roques erosionades durant milions d’anys ens endinsaran en un món habitat per camells, àligues, conills o elefants, formes capritxoses que van inspirar Salvador Dalí en algunes de les seves obres i, en especial en El gran masturbador, per a la qual s’hauria inspirat en una roca de l’illa de Culleró, situada davant la cala Culleró, a l’oest de la cala Culip; i L’espectre del sex-appeal, on el paisatge rocallós del pla hauria servit al pintor per escenificar les seves fòbies infantils sobre la sexualitat.

Un dels atractius és la cala Culip, que és profunda, te forma de fiord, està orientada al nord, i fins al tancament i enderrocament del Club Med no s’hi podia entrar si no es tenia un passi de visitant. Avui podem gaudir de la petita platja, i els aficionats al cinema, d’un dels escenaris principals en què Luis Buñuel i Salvador Dalí van rodar la pel·lícula L’age d’or, surrealista, anticlerical i provocativa, que en el moment de la seva estrena va provocar un gran escàndol a París. A més, la cala és un enclavament històric, ja que va exercir de port natural des de l’antiguitat, la qual cosa fa que avui sigui un dels principals jaciments d’arqueologia submarina.

La recuperació del paisatge de Tudela ha estat una notícia immillorable per a la costa i Cadaqués –quan el visitem, alguns panells ens informen que aquest és un espai recuperat de la febre turística i l’especulació urbanística–, però sobretot és una proposta indefugible per a tots aquells a qui els agrada caminar entre rutes salvatges, formes fantasmagòriques, i envoltats d’una natura extraordinària en què la geologia, la flora, la fauna i la Mediterrània han construït una proposta que no deixa indiferent i ens fa descobrir l’essència d’aquesta costa retallada, foradada pel vent i cremada per la sal, que cavalca entre el somni i la realitat.

Una ruta familiar

Excursió de 5,6 km de longitud (anada i tornada) per l’espai natural. El punt d’inici i final de la ruta se situa al trencall de la carretera de Cadaqués al cap de Creus. Des d’aquest punt, caminarem uns 400 m per aquesta pista fins a l’aparcament, deixarem enrere l’aparcament i continuarem per la mateixa pista asfaltada, que recorre tot el paratge de Tudela fins a la cala Culip. La tornada es fa per la mateixa pista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona