Societat

Reivindiquen que es reforcin els equips de geriatria

Catalunya convoca el doble de places de metges de l’especialitat

Una campanya anima a triar la professió

El sistema de salut català formarà 34 dels 95 metges i 25 de les 66 infermeres que han escollit l’especialitat de geriatria a tot l’Estat espanyol, la qual cosa situa Catalunya com la comunitat que disposarà de més professionals per atendre les patologies de les persones grans. “La població s’està envellint i està augmentant el nombre de persones fràgils amb múltiples malalties”, assenyala la vocal de docència de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia (SCGiG) de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, Anna Renom, que reivindica la importància de reforçar els equips de geriatria. “Volem que les places no quedin desertes”, defensa la doctora i vocal de la SCGiG, que preveu que al juliol es podrien portar a terme les noves incorporacions. Catalunya disposa d’1,67 geriatres per cada 10.000 persones majors de 65 anys, mentre que d’altres països, com ara Anglaterra, en tenen 2,3. “No tothom ha de tenir el seu geriatre, però sí les persones amb més fragilitat i amb situacions complexes”, indica Renom, com ara les que tenen problemes de memòria, mobilitat, malalties avançades o aquelles que reben tractaments amb múltiples medicaments. En aquests casos, els equips de geriatria tenen com a objectiu donar suport a l’atenció primària. “Treballem amb equip i amb la persona per fer una aproximació global, des de la salut mental, nutricional o fins i tot social”, explica la doctora, amb els beneficis que això comporta, perquè “retorna les persones al seu estat d’autonomia previ i pot evitar que vagin a una residència i disminuir l’índex de mortalitat i la despesa en recursos sanitaris o socials”.

Des de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya han engegat una campanya adreçada als sanitaris que han d’escollir una especialitat. Segons Renom, malgrat ser una “professió de futur”, és molt desconeguda, ja que és relativament nova (des del 1978 en el cas dels metges i des del 1987 en infermeria). “Els estudiants, quan acaben, no es plantegen geriatria per desconeixement”, assegura la vocal de la SCGiG, que destaca la tasca i el grau de “satisfacció” per ajudar els pacients de més edat que també han estat afectats especialment per la pandèmia.

LA XIFRA

281
són els metges que amb la nova convocatòria hi haurà exercint en l’especialitat de geriatria a Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

municipal

Reus distingeix Carme Saldaña i la Confraria Jesús de l’Amargura

REUS
medi ambient

Solsona consumeix massa aigua i també tanca dutxes esportives

SOLSONA
EDUCACIÓ

Projecte innovador europeu amb l’escola Carme Auguet i la UdG

girona
medi ambient

Neixen quatre noves gaseles dorcas al Zoo de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Ciutat Vella inicia un canvi de contenidors per augmentar la capacitat de selecció de paper i plàstic

BARCELONA
Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?