Societat

Les flors de l’esperança

La mostra floral de Girona ultima els preparatius, aquest any a cel obert

L’Ajuntament veu en la mostra una oportunitat per impulsar l’activitat comercial

L’esdeveniment arrenca demà, amb l’homenatge a Josep Tarrés

L’edició de Temps de Flors del 2021 serà presencial, però incompleta. Després de la suspensió de l’any passat a causa de la pandèmia de la Covid-19, les entitats i els voluntaris deixaran la ciutat de Girona més guarnida que mai, però serà una edició d’accés restringit i adaptada a les circumstàncies. Ja està gairebé tot a punt. “Volem llançar un missatge d’ànim i d’esperança. Serà una edició potent, però diferent”, explicava ahir al migdia l’alcaldessa, Marta Madrenas (Junts).

Madrenas va visitar un dels 83 espais de la mostra del 2021, entre la normalitat del passat i la cancel·lació del 2020. Acompanyada de la regidora de Promoció Econòmica, Glòria Plana Yanes, la batllessa va valorar, sobre el terreny, un dels 92 projectes, el muntatge Arrelats, que ha preparat el BBVA a la plaça Marquès de Camps i a la façana del seu edifici. Per l’Ajuntament, la mostra ha d’oferir “un missatge d’ànim i d’esperança i que afavoreixi el centre [de la ciutat], que és el que s’ha vist més afectat [per la pandèmia]”.

El Temps de Flors a cel obert ja s’intueix fent una volta pels carrers de Girona. No es podrà entrar als espais interiors i als Banys Àrabs, però hi haurà creacions florals a les escales de la catedral, a la pujada de Sant Martí o al passeig Arqueològic. No faltaran tampoc els treballs dels escolars amb casetes al carrer Nou i espais visitables en nou barris (de les deu del matí a les nou del vespre).

Entrada i sortida

L’artista Jordi Albà és membre de l’Associació d’Amics de les Flors de Girona. Ha creat el muntatge del BBVA i reconeix l’anormalitat de la situació. Hi haurà itineraris guiats per accedir als espais florals perquè no hi hagi multituds. Igual que a l’espai de la Copa per la diada de Sant Jordi, hi haurà aforament limitat i cinc punts d’entrada al Barri Vell i quatre de sortida.

Madrenas va reconèixer que intentaran assegurar “els accessos i els aforaments”. Va explicar que la mostra, que ja té gairebé set dècades, serà “potent” i que arriba a bon port gràcies a les persones voluntàries i al suport de les empreses que hi col·laboren. Sense acte oficial d’inauguració, la mostra primaveral homenatjarà demà un dels seus impulsors, Josep Tarrés, que va morir el mes passat als 91 anys. Poeta i activista cultural, Tarrés va ser un dels recuperadors del call.

El muntatge d’Albà a la plaça Marquès de Camps s’inspira en la Festa de l’Arbre, que el 1908 el marquès de Camps va voler que s’instaurés arreu de l’Estat, recordava ahir al migdia el mateix Albà. Hi ha un arbre a la font de la plaça, “amb orquídies i plantes que pengen” i plantes aquàtiques. A la façana de l’entitat bancària, creacions en forma de palmera i fulles de plàtans, “del tot sostenible”. “Quan s’acabi, en farem compostatge”, assenyala.

Il·luminació nocturna

L’espai de la plaça Marquès de Camps tindrà il·luminació nocturna, igual que el de les escales de la catedral, en què Albà també ha treballat. A la façana de l’edifici s’han instal·lat leds dels colors corporatius del banc en una iniciativa que forma part del projecte de pràctiques dels alumnes de quart curs del grau en enginyeria industrial i automàtica de l’Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Girona (UdG).

El banc participa per sisè any en l’espectacle de la primavera gironina, però és el primer cop que decora la plaça.“És un projecte fet conjuntament entre en Jordi Albà i voluntaris del BBVA”, va explicar Gemma Vila, directora de zona del BBVA a Girona. L’entitat és una de les principals patrocinadores de la mostra. Abans els seus empleats i responsables havien decorat el fossat de la catedral, el claustre de Sant Pere de Galligants i els Banys Àrabs.

LES FRASES

Volem que l’exposició aporti un intens dinamisme comercial. El centre ha estat el més afectat
Marta Madrenas
alcaldessa de girona

LA XIFRA

No serà una exposició de flors normal, però serà de màxima qualitat
Jordi Albà
artista i membre de l’associació d’amics de les flors de girona
83
espais
de la ciutat tindran flors com a decoració, des de demà fins al diumenge 16. S’han repartit en nou barris.
La descentralització

A Santa Eugènia, muntatge de punts contra l’exclusió

Santa Eugènia és un dels nou barris amb creacions de flors. A l’exterior del centre cívic de Can Ninetes, els usuaris de l’Associació Família i Salut Mental preparen un muntatge contra l’exclusió social. Els guia l’artista plàstica multidisciplinària Núria Gich. “Després de la pluja d’idees, va sorgir que una de les pors que ells tenen és l’exclusió social. I vam buscar un paral·lelisme per entendre que tenir trastorn mental no vol dir que quedis enrere”.

Per això, la quinzena d’usuaris d’aquesta entitat s’han emmirallat en l’artista japonesa Yayoi Kusama, de 92 anys, que ven les seves obres a milers d’euros. “[Kusama] Treballa només amb punts. Viu, per decisió pròpia, al costat d’un geriàtric, abans vivia a dins”, explica Gich. Per això Can Ninetes acabarà avui amb punts, cercles, rodones de diferents mides. Ahir van rebre el suport dels membres l’Associació per a la Inserció, la Formació i l’Orientació (AIFO).

La plàstica

Els escolars tornen a decorar el carrer Nou, sense aglomeracions

El carrer Nou està ple de casetes. Són els muntatges dels centres educatius. A l’escola pública Annexa Joan Puigvert hi han treballat els alumnes de tercer amb el projecte El cel i la terra, en l’àrea de plàstica. S’hi veurà l’univers, constel·lacions i “el coet de l’escola”, explica Laura Fàbregas, mestra i coordinadora de segon cicle de primària.

El muntatge el fan els docents i els alumnes. “El màxim que podem ser són tres persones, segons el Procicat. [Els alumnes] van venint de dos en dos amb un mestre”, explica. L’escola, des de P5 fins a sisè i amb el suport de l’AMPA, també decora els jardins de la Infància. El públic i els organitzadors han d’anar amb compte amb les multituds. La il·lusió, però, es manté intacta. “Als nens els fa molta il·lusió veure el que han fet i el que han fet les altres escoles. Quan hi passen, diuen als pares: «Jo he col·locat això.» A ells els fa molta il·lusió.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES