Societat

Figueres ja disfruta de quatre dies de Fires amb prudència

El pregó col·lectiu protagonitzat per la Cate fa una crida a espolsar el pessimisme i la melancolia i a expressar la voluntat de recuperar la normalitat perduda

Espectacles, fires, concerts: fins a 40 propostes per la Santa Creu

La Cate va fer una crida ahir als figuerencs a ser els protagonistes centrals de les Fires i Festes de la Santa Creu 2021 en un pregó col·lectiu ofert amb totes les mesures sanitàries i que va donar el tret de sortida a quatre dies d’activitats culturals i lúdiques, “les festes del 3 de maig, allò que en els anys normals seria conegut com les Fires i Festes de la Santa Creu”. El pregó van escenificar-lo les actrius Berta Sayeras, Maria Elena Heredia i l’actor Ricard Sayeras, i la música la hi va posar el grup Covertons.

El Patronat de la Catequística celebra aquest any el centenari de la seva fundació, una entitat que aplega un “heterogeni” grup d’associacions i agrupacions i que fa “bandera de la diversitat”. El pregó es va oferir des del Teatre El Jardí, un lloc “més còmode per a la Cate que un balcó”, des d’on els pregoners van repassar els múltiples espais que, al llarg dels últims 100 anys, els han allotjat. “Les arts escèniques han estat un dels pilars bàsics”, van expressar.

“La cultura, el lleure i l’esport han estat els vertaders eixos vertebradors”, van indicar. Bressol del primer cineclub, del club bàsquet Adepaf i impulsor en molts aspectes culturals i lúdics, el Patronat va tenir un paper “sense reserves” al costat de la llibertat d’expressió en els últims anys del franquisme.

“Aquest 3 de maig –van expressar els pregoners– serà diferent i inusual, però ha de servir per espolsar-nos el pessimisme i la melancolia i fer-nos nostra la festa. La Santa Creu ens uneix, ens identifica i ens dona entitat i tradició com a ciutat”. Per això van demanar als figuerencs que no visquin la Santa Creu 2021 com a “simples espectadors” i van fer una crida a la implicació. “Participeu-hi com a demostració pública i universal de la voluntat que tenim tots de mantenir les tradicions i de recuperar la normalitat perduda, posant les bases d’un futur millor i de progrés”, van proclamar. Van tancar el pregó amb visques a la Cate, a les fires i festes i a Figueres.

La presentació havia anat a càrrec del president del Patronat de la Catequística, Lluís Illa, que va posar el coixí al discurs engrescador, optimista i murri dels responsables de l’escenificació.

L’alcaldessa, Agnès Lladó, per la seva banda, havia afirmat també en el seu discurs previ que els figuerencs tenen el dret i “gairebé el deure” de gaudir de la festa i va afirmar que “un dia com el d’avui és dels que no s’obliden”. Va fer una crida a “revertir el tarannà autocrític i destructiu respecte a la ciutat” i a convertir la figueresa –concepte proposat per Vicenç Pagès Jordà, en el pregó de fa onze anys– en “amor sense límits a la ciutat”.

Avui al matí es descobrirà una placa en reconeixement de la tasca dels serveis essencials a l’hospital (11.00 h). Al parc de les Aigües es farà el concert de The Sweet Planet Orchestra; a les 6 de la tarda i mitja hora més tard començarà el concert de professors de l’escola de música a la Cate i, a les 8 del vespre, a l’escenari de l’aparcament del carrer del Far, actuarà el grup de rap Tribade, un trio barceloní que oferirà una combinació de soul, flamenc i afrorap. Tots els actes són amb l’aforament limitat i les entrades, reservades prèviament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Regne Unit

Cinc migrants moren en l’intent de creuar el canal de la Mànega

Barcelona
GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA
societat

Multarà per l’excés de soroll i el consum d’alcohol al carrer

Sabadell
Societat

Estudiarà si cal reforç puntual dels mossos

Tarragona
salut

L’Associació Contra el Càncer posa en marxa el programa “Rutes Saludables”

olot
Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona