Societat

Dues regions sanitàries no milloren com la resta

Alerta perquè la Catalunya Central i Lleida s’estanquen en el nombre de contagis

Avís dels experts de la UPC

Catalunya evoluciona de manera lenta però correcta en la frenada de la tercera onada de la Covid-19. Però la millora de tots els indicadors en les últimes setmanes resulta especialment lenta, i fins i tot s’estanca en dues regions sanitàries, Lleida i la Catalunya Central. El Grup de Recerca en Biologia Computacional de la UPC (BioComSC) va alertar ahir en un fil de piulades que les xifres de les dues regions “no milloren des de fa setmanes”, referint-se als casos simptomàtics detectats. Fa més d’un mes que a la Catalunya Central no es baixa dels 40 casos diaris detectats de Covid-19, i de 30 casos diaris en el cas de Lleida. Les dues regions estan estancades en la taxa de contagi Rt, situada en 1, mentre que la resta del país s’ha estancat igualment, però en xifres inferiors al 0,90, amb un global situat des de fa dies en 0,92.

El grup de recerca de la UPC també constata que zones de la regió Metropolitana Nord presenten “un estancament o un lleuger empitjorament” de les xifres de transmissió del coronavirus, però menys preocupants. Les regions de Tarragona i de Girona són les que mantenen una evolució més bona en l’últim mes, malgrat que les Terres de l’Ebre són les que acrediten una situació més benèvola.

Pel que fa a les dades diàries, ahir es van registrar 1.068 nous casos, de manera que el nombre d’ingressats va quedar en 1.482 i ja només 425 dels quals es troben a les UCI, no gaire lluny dels 300 que seria aconsellable no superar. Ahir es van comptabilitzar 15 morts més.

D’altra banda, Alemanya va retirar ahir la qualificació de zona de risc a les Balears i el País Valencià. Tot i que hi desaconsella encara els viatges turístics, hi veu una millora per deixar de considerar-les de risc.

Mobilitat a tot el país, però amb la bombolla pròpia

Es flexibilitza la mobilitat a Catalunya i a partir d’avui es manté el confinament perimetral però s’aixeca el comarcal sempre que la mobilitat sigui amb la mateixa bombolla de convivència. Les noves mesures, vigents fins al 28 de març, permetran obrir durant el cap de setmana els comerços no essencials i els centres comercials de fins a 800 m² i no fins als 400 m² com marcava el límit fins ara. Pel que fa a la restauració, es manté el mateix horari continuat des de dos quarts de vuit del matí fins a les cinc de la tarda. Com a novetat, es permet que reobrin casinos, bingos i sales de joc, amb un 30% d’aforament i un màxim de 100 persones. En l’àmbit cultural, s’aixeca la prohibició de gales, entregues de premis i festivals. I pel que fa a la cultura popular i tradicional, es permeten les activitats sempre que siguin estàtiques i amb límit d’aforament en llocs tancats. També podran tornar a competir els equips federats sub-16 amb públic, sempre que es respecti un aforament màxim del 50% a l’aire lliure i del 30% en espais tancats.

Quant a les reunions, es manté el límit de sis persones, però això canviarà per Setmana Santa, d’acord amb el paquet de mesures ratificat en el Consell Interterritorial de Salut. Entre el 26 de març i el 9 d’abril, les trobades socials en espais públics tancats seran de quatre persones i de sis en llocs públics oberts. A més a més, es prohibiran les reunions entre persones no convivents en espais tancats durant aquest període.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida