Societat

El 8-M demostrarà la seva força sense aglomeracions

El moviment feminista surt al carrer amb concentracions amb inscripció prèvia i distància de seguretat

Reivindica que la crisi de la Covid fa més necessari que mai visibilitzar les desigualtats

El repte és majúscul perquè el moviment feminista ha de demostrar la seva força en època de distància-mans-mascareta i, per tant, no podrà exhibir múscul en la tradicional manifestació que des de fa tres anys reunia milers de persones al centre de Barcelona, però la lluita per la igualtat de gènere continua ben viva i així ho demostrarà els pròxims dies. Dones i associacions de tot el territori fa mesos que treballen en el 8-M d’aquest any i han organitzat nombrosos actes i concentracions. “Enguany la Covid no ens permetrà visibilitzar-nos juntes i multitudinàries, però no renunciarem a prendre els carrers”, deixen clar les membres de Vaga Feminista en el manifest que llegiran aquest 8-M. En l’escrit, denuncien que l’actual situació d’emergència sanitària “està agreujant la crisi política, social, laboral i de drets civils” i ha intensificat “una situació crítica i estructural de desigualtats i precarietats” que s’ha acarnissat amb les dones, sobretot les més vulnerables, com les migrades, les joves i les més grans, les dones amb diversitat funcional o les lesbianes i trans.

Dilluns que ve, el primer 8 de març en pandèmia, hi ha convocada a la tarda una “manifestació estàtica” a la ciutat de Barcelona. La cita és a dos quarts de set al passeig de Gràcia. Es convocaran concentracions a la mateixa hora per tot el territori. Sílvia Alberich, membre de Vaga Feminista, explica: “Molts col·lectius feministes que avui en dia funcionen han nascut de les assembles del 8-M, però, tot i que aquest any no hem pogut complir l’objectiu de seguir teixint vincles i generar xarxa, perquè gairebé tot ho hem hagut de fer de forma telemàtica, mantenim el de fer visible que el moviment segueix i amb molta força.”

Actes descentralitzats

Com la resta d’anys, però de manera més intensa a causa de les restriccions socials i de mobilitat, s’ha intentat descentralitzar el 8-M i que cada barri i poble organitzi les seves activitats, ja siguin concentracions, debats, xerrades, perfomances o cinefòrums. Les accions es faran prenent totes les mesures de seguretat, deixen clar les organitzadores, que denuncien la campanya de criminalització que fa dies que pateixen. Dolo Pulido, membre de Vaga Feminista, explica: “Aquesta actitud bel·ligerant per part de l’extrema dreta estava clar que hi seria, però no ens l’esperàvem del mateix moviment socialista que fa engrossir les files del feminisme més institucional; fa ràbia que siguin les primeres que estan fent una crida a no sortir al carrer.” Pulido lamenta que s’hagin fet actes per Nadal i que es puguin celebrar concerts i altres manifestacions, però quan són les dones les que es mobilitzen “sembla que vingui el diable feminista a accelerar els contagis”, el que segons ella demostra que “el feminisme assenyala el sistema on fa més mal i el sistema es rebota”.

Com explica Alberich, les organitzadores del 8-M són conscients que cal “preservar la salut de tothom” i per això conviden “les dones que se sentin segures i que no estan en situació de risc a sortir al carrer amb totes les garanties, amb accions segures com manifestacions estàtiques amb distància de seguretat, a l’aire lliure i amb inscripció prèvia”. Per escalfar motors, avui hi ha concentracions davant CAP i hospitals pel dret a l’avortament i diumenge, “passejades feministes” per reclamar que les dones puguin caminar segures per qualsevol espai.

Hem ideat accions segures, amb distància de seguretat, a l’aire lliure i amb inscripció prèvia
Sílvia Alberich
membre de vaga feminista

LA FRASE

08.03.18
va marcar
un punt d’inflexió en la celebració del Dia Internacional de les Dones pel seu ressò i seguiment.

LA DATA

5,3
milions
de dones van secundar a l’Estat la vaga laboral de fa tres anys, segons les organitzadores.

Vaga laboral convocada per la CGT i la IAC

El 8-M del 2018 va marcar un abans i un després en la lluita feminista i la celebració del Dia de les Dones. Afavorit per moviments com el Mee Too, visibilitzant la feina d’anys i dècades de feina i compromís i fent palès el malestar existent per les incomptables desigualtats que encara avui en dia pateix la població femenina, milers de dones van ocupar els carrers de tot l’Estat en una jornada històrica.

Per primer cop, també es va convocar una vaga laboral que van seguir 5,3 milions de treballadores a tot l’Estat. Aquest any hi ha hagut un intens debat en les assemblees sobre la conveniència o no de cridar a la vaga, perquè les dones que tenen feines més precàries –les més perjudicades per la crisi de la Covid– no es poden permetre l’aturada laboral. Aquí a Catalunya consideren que continua tenint molt sentit i per això l’han convocat la Confederació General del Treball (CGT), la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), el Sindicat de Treballadores i Cuidadores de la Llar, Sindillar, i el Sindicat de Periodistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp