Societat

La tragèdia de Badalona cau en la brega política i judicial

Albiol i els tribunals discrepen en públic sobre per què no es va intervenir a la nau sinistrada mentre els partits s’esbatussen

La propietat revela que volia un desallotjament pactat de l’edifici ocupat

No han passat ni dos dies des del dramàtic incendi d’una nau industrial a Badalona –que ha deixat com a balanç, fins ara, tres persones mortes– que ja s’ha començat a atiar la controvèrsia al voltant d’aquest luctuós incident. Uns dels primers estaments a fer-ho visible ahir, van ser l’Ajuntament de Badalona i la judicatura. Tot va venir a compte d’una roda de premsa de l’alcalde del municipi, Xavier García Albiol, en què va exposar que el 19 d’octubre passat va sol·licitar la intervenció de la justícia per la situació en què estava aquest edifici del carrer Guifré. La maner de fer-ho va ser a través d’una carta tramesa al jutge degà de Badalona, Josep Maria Noeales, en què s’advertia que l’immoble, abandonat des de feia anys, no només s’estava deteriorant després de ser ocupat il·legalment, sinó que això estava afectant també “l’estat de salubritat de la zona” i provocant “conflictes de convivència i seguretat amb els veïns”. Arran d’això, la missiva indicava que “seria important poder realitzar les avaluacions i les accions que s’han d’executar des de l’àmbit social i sanitari“, motiu pel qual sol·licitava a Noeales que s’iniciés el procés per poder entrar a la nau “i comprovar les condicions d’higiene, salubritat i de qualitat de vida en què estan” els seus ocupants.

La reacció dels tribunals a les paraules d’Albiol va ser gairebé instantània, a través d’un escrit on es puntualitzava que la carta de l’alcalde va tenir únicament caràcter “personal” i “extrajudicial” i que, per tant, no es pot equiparar a un requeriment formal. Per reblar el clau, el degà de Badalona també va voler especificar que ell no pot intervenir en afers que facin referència a condicions higièniques o de salubritat, ja que això és competència dels contenciosos de Barcelona.

Enmig de tot plegat, Albiol també va acusar els anteriors governs locals de deixadesa respecte al cas. “Fins a la data en què entro a governar de nou no consta cap tràmit urbanístic ni de seguretat a la nau”, va manifestar, un retret que va donar peu a un encreuament de declaracions amb l’anterior alcaldessa, Dolors Sabater, que va acusar el seu successor “d’alimentar el racisme” per l’actitud envers els immigrants que majoritàriament poblaven l’assentament. Amb tot això, el líder del PP, Pablo Casado, es va desplaçar també ahir a Badalona per fotografiar-se davant del lloc del sinistre, una circumstància que va provocar la rèplica del PSC, que va acusar el PP de fer un “ús partidista” de la tragèdia.

Qui també va donar el seu parer ahir va ser la propietat de la nau, una societat immobiliària participada pels exjugadors de bàsquet Antonio Mitger i Xavi Fernández. En un comunicat van explicar que no van voler presentar una denúncia que donés peu a un desallotjament forçós per motius “humanitaris”, ja que la seva voluntat era trobar una solució pactada, de comú acord amb l’Ajuntament, perquè els ocupants deixessin de manera voluntària l’espai, on inicialment volien fer-hi “un negoci o utilitzar-lo com a magatzem logístic”, uns projectes, però, que no van cristal·litzar. Sobre l’expedient que l’alcalde de Badalona va assegurar dijous que s’havia obert a la propietat de la nau, el comunicat sosté que no tenia res a veure amb l’afer, “sinó que era degut a un endarreriment en el pagament de l’IBI”.

LES FRASES

La vulnerabilitat no pot legitimar una ocupació il·legal, perquè pot acabar com la de Badalona
Xavier García Albiol
alcalde de badalona
Albiol alimenta el racisme perquè no considera que tots els veïns tinguin els mateixos drets
Dolors Sabater
exalcaldessa de badalona

Fer nit en albergs i assentaments

Els ocupants de la nau sinistrada no eren, en absolut, un grup homogeni, i això fa molt difícil a les administracions fer-ne un seguiment. Alguns, però, han entrat dins del circuit d’emergència de l’Ajuntament de Badalona, com ara un grup de 16 immigrants que ahir van fer nit en albergs. Una altra part del col·lectiu, absolutament impossible de quantificar, s’ha distribuït entre assentaments ocupats del mateix barri del Gorg. A tot això, els bombers van començar ahir mateix a desenrunar part de la nau sinistrada, mentre l’Ajuntament de Badalona agilitzava els tràmits per adjudicar els treballs d’enderroc, que s’hauran de compassar amb la investigació dels Mossos, que ja han identificat a dues de les víctimes mortals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

Signat l’acord que regula les cessions de sòls per al soterrament de les vies

Sant Feliu de Llobregat

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona