Societat

França farà controls a les fronteres per evitar que es vagi a esquiar a l’estranger

El primer ministre anuncia una quarantena d’una setmana per als esquiadors controlats

Lamenta la descoordinació europea en el calendari d’hivern

França farà controls a les fronteres per evitar que els seus ciutadans vagin a esquiar a l’estranger. El primer ministre, Jean Castex, va anunciar ahir aquesta mesura, amb què pretén desincentivar els viatges durant les vacances de Nadal a les pistes d’esquí de països veïns, com ara Suïssa o l’Estat espanyol. Les estacions franceses estaran tancades durant tot el desembre. Una decisió que ha indignat el sector i que les autoritats intenten compensar limitant la competència que suposaran les pistes obertes a l’estranger.

“L’objectiu és impedir que els francesos vagin a contagiar-se a les estacions” de Suïssa o de l’Estat espanyol, va assegurar Castex en una entrevista per a l’emissora de ràdio RMC i la cadena BFM TV, en una de les matinals més seguides al país veí. Per aconseguir-ho, hi haurà controls aleatoris a les fronteres, va precisar el cap de l’executiu. Si els prefectes (delegats del govern) dels territoris fronterers ho desitgen, podran establir la realització obligatòria d’un test de la Covid-19 i un període d’aïllament de set dies per a tots aquells que siguin controlats. D’aquesta manera, Castex detallava les restriccions insinuades per Emmanuel Macron. “Si hi ha països que mantenen les estacions obertes, hi haurà controls per dissuadir els francesos”, havia declarat abans-d’ahir el president.

Després de l’anunci, la setmana passada, de Macron que les pistes d’esquí estaran tancades durant les vacances de Nadal, el sector de la neu va esglaiar-se. Es desconeix, de fet, si podran obrir abans del 20 de gener, quan està previst que conclogui la desescalada a França amb la reobertura de bars i restaurants. Davant de la indignació dels responsables de les pistes, l’executiu centrista va prometre una “coordinació europea” en la represa d’aquesta activitat, clau en el turisme d’hivern. De moment, però, aquesta ha aportat uns resultats ben minsos.

Com França, les autoritats alemanyes i italianes també mantindran tancades les estacions durant aquest mes. Tanmateix, s’oposa a seguir el mateix exemple Àustria, la principal potència de la neu al Vell Continent. Països extracomunitaris, com ara Suïssa o Andorra, tampoc seguiran la recomanació francesa. A Catalunya està previst que les estacions obrin després del pont, a partir del 9 de desembre. “El senyor [Pedro] Sánchez, amb qui vaig parlar per telèfon dissabte, em va dir que són les comunitats autònomes” les que decideixen sobre aquesta qüestió, va explicar Castex.

Un fet inevitable

“L’esport d’hivern és el motor d’aquestes estacions. Sense pistes per esquiar, els francesos aniran a l’estranger, és inevitable”, advertia la setmana passada Alexandre Maulin, president d’una de les federacions patronals de l’esquí. Després que la primera onada del coronavirus ja comportés una disminució del 20% de la xifra de negocis, el sector adverteix sobre l’impacte tràgic d’aquest segon tancament. Per compensar-ho, l’executiu va anunciar que permetran l’esquí de fons i les excursions en trineu, encara que els telefèrics estaran aturats.

Després d’haver anunciat un segon confinament a final d’octubre, que durarà fins al 15 de desembre, França és un dels països europeus que han adoptat més restriccions per frenar la segona onada. Aquestes han permès que els contagis diaris passin de més de 50.000 a principis de novembre a uns 8.000 actualment. Però no només poden comportar un impacte econòmic superior al dels seus veïns, sinó també exasperar la paciència dels francesos, que veuen com se’ls acumulen les restriccions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA
moda

Giambattista Valli il·lumina Barcelona en la Bridal Night

Barcelona
política

Agents de la Guàrdia Urbana irrompen al ple per reclamar millores salarials

TARRAGONA