Societat

Protecció Civil posa en alerta el pla Inuncat per l’episodi de pluges i onatge

En prealerta el pla Ventcat pel vent que bufa al litoral central

Barcelona activa el Pla Bàsic de Protecció Municipal en fase d’alerta per mala mar

L’agència de Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest divendres la fase d’alerta del Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya (Inuncat) davant la previsió de fortes pluges, per acumulació d’aigua durant el dia d’avui i demà al litoral i prelitoral de la meitat sud de Catalunya i per fort onatge a tot el litoral català.

Les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) estimen que avui i demà dissabte es poden superar els llindars d’intensitat (20 l/m2 en 30 minuts) i d’acumulació de pluja (100 l/m2 en 24 hores), així com d’estat de la mar amb onades que podran superar els 4 metres.

Els xàfecs intensos afectaran durant les properes hores les comarques del sud del país i posteriorment avançaran cap al nord fins a les comarques del litoral central. L’episodi durarà fins dissabte al migdia. Els ruixats poden anar acompanyats de tempesta i, localment, de ratxes molt fortes de vent.

A banda, a les comarques del nord-est es preveuen acumulacions que poden superar els 20l/m2 durant tot el dia de dissabte.

Protecció Civil fa una crida a extremar les precaucions en la mobilitat durant el temporal i evitar els desplaçaments innecessaris en les zones on plogui amb intensitat. En aquest sentit, recomana evitar els desplaçaments a carreteres secundàries, no travessar passos soterranis ni baixar a garatges, especialment a zones costaneres, mentre duri l’episodi de pluges. Aconsella també descartar activitats properes a les zones de rius, rieres i torrents així com de les passeres o guals pel perill de possibles crescudes sobtades.

Cal recordar que des de les sis del matí d’aquest divendres fins dilluns a la mateixa hora està en vigor el confinament municipal.


Mala mar
L’episodi de precipitacions anirà acompanyat de fort onatge a tot el litoral, especialment dissabte. A la Costa Brava les onades poden superar els 4 metres. A més, hi haurà mar de fons de l’est que es mantindrà tot el dia de diumenge.

L’agència d’emergències alerta que amb fort onatge cal evitar apropar-se a espigons i esculleres a veure com trenquen les onades, així com respectar els senyals de tancament d’aquests espais.


Vent
D’acord amb les previsions meteorològiques de ventades d’intensitat moderada però sostingudes, aquest divendres també s’ha emès una prealerta del Pla d’emergències per ventades Ventcat al litoral central. L’episodi de vent s’estendrà demà dissabte al quadrant nord-est.

En situacions de ventades es recomana prudència en la mobilitat i seguir els consells del Servei Català de Trànsit. També es fa una crida a la prudència en les activitats a l’aire lliure, ja sigui en zones urbanes pel risc de caiguda de branques, arbres o altres elements estructurals, com també a les zones rurals.

Durant l’episodi de vent, les activitats a l’exterior només s’haurien de realitzar si es pot garantir la seva seguretat i no hi ha risc de caiguda d’objectes que puguin produir danys. Cal tenir especial cura amb els elements mòbils tipus carpes o similars i amb la proximitat d’arbrat, bastides i murs de tancament susceptibles de ser inestables.

A nivell preventiu i en àmbits urbans, cal retirar de façanes i balcons els elements que puguin quedar inestables i caure pel vent.

En aquestes dates també cal vigilar les decoracions nadalenques, i si no es pot garantir la seva subjecció, és millor retirar-les.

Protecció Civil avisa els vianants que en cas que la ventada els sorprengui a l’exterior no és segur protegir-se darrera murs o cartells publicitaris si aquests no són estables.

Barcelona activa el Pla Bàsic de Protecció Municipal en fase d’alerta per mala mar

ACN

L’Ajuntament de Barcelona ha activat aquest divendres el Pla Bàsic de Protecció Municipal en fase d’alerta per mal estat de la mar davant les previsions meteorològiques i l’increment de l’alçada de les onades.

Segons un comunicat del consistori, les onades poden arribar a fer més de 2,5 metres i poden afectar el litoral i posar en perill persones o provocar destrosses en el mobiliari urbà.

És per aquest motiu que el municipi recomana evitar anar a les platges i prohibeix l’accés als espigons i entrar a l’aigua mentre onegi la bandera vermella.

Com a mesura preventiva, “la Guàrdia Urbana de Barcelona s’ha desplegat al litoral barceloní per barrar el pas als espigons i les zones on trenquen les onades per evitar riscos per a les persones”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Entitats i plataformes es manifesten demà contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA