Societat

Mossos ferits a Alcanar són exclosos com a víctimes

Una desena d’agents d’Amposta i Tortosa i dos bombers d’Ulldecona van patir lesions auditives greus –dos d’ells, incapacitats– en la segona explosió de la finca el 17-A

La meitat no han estat indemnitzats

Agents dels Mossos d’Esquadra que van patir ferides en la segona explosió de la finca d’Alcanar, el 17 d’agost del 2017, no han estat reconeguts com a víctimes de terrorisme per part del Ministeri de l’Interior i, per tant, no han rebut cap indemnització. Així ho van explicar cinc agents –la majoria, de la comissaria d’Amposta– en la cinquena sessió del judici pels atemptats de Barcelona i Cambrils, que es va reprendre ahir a l’Audiencia Nacional. Sis agents més, de la policia científica de les Terres de l’Ebre, a Tortosa, sí que han estat reconeguts, però reclamen una indemnització més elevada per les seqüeles psicològiques.

Pèrdua auditiva, acúfens i ansietat són les seqüeles que han quedat a la majoria dels mossos que eren a la zona zero de la finca, on els terroristes de Ripoll acumulaven el material, quan “la retroexcavadora va fer unes palades i hi va haver una gran explosió, tot un núvol de pols i runa arreu”, relatava el cap de la unitat d’informació de les Terres de l’Ebre, a qui s’ha concedit la invalidesa total permanent, i també va relatar que s’ha reconegut com a víctima del terrorisme el seu fill de 10 anys, que era fora de Catalunya quan es va assabentar de l’accident, i han hagut de fer teràpia plegats. Un integrant dels Bombers d’Ulldecona, que era al costat de l’excavadora, també ha rebut la invalidesa total, ja que va ser ferit greument a la mà, i un altre company, amb perforació d’oïdes, va relatar ahir que no pot ascendir de categoria, com ara anar a la unitat subaqüàtica.

Per contra, els agents que vigilaven la zona perimetral, i que van viure “silenci total” amb l’explosió i impacte de casquets, no són considerats víctimes. “Estic molt més vigilant; quan entro a la comissaria de seguida em poso l’arma, tot i que no hagi de sortir al carrer”, relatava un agent al tribunal, amb un president, el magistrat Alfonso Guevara, amb un to conciliador –els lletrats es van trobar caramels a la taula en arribar–, després que l’advocacia catalana denunciés que vulnerava el dret de defensa amb les seves interrupcions.

En la sessió d’ahir, també van declarar agents que van recollir indicis. En el cas de restes humanes, van ser entregades a tècnics de la funerària que eren allà i transportades a l’Institut Forense de Catalunya, van aclarir als advocats. Un dels més actius a l’hora de preguntar va ser Agustí Carles, acusació de diverses víctimes. Van indicar que es va trobar una cartera de l’imam Abdelbaki es-Satty, amb 430 euros, una llibreta del BBVA i el permís de conduir. Bates, gel·labes, carnets i 104 bombones de butà (97 de plenes) figuraven entre el material trobat. Avui continua el judici amb la declaració de més agents dels Mossos.

LA XIFRA

430
euros
i el permís de conduir es van trobar dins la cartera de l’imam Es-Satty, entre la runa de la finca d’Alcanar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona