Societat

medi ambient

L'estany d'Ivars recupera tortugues en perill d'extinció

Hi ha 223 espècies d'aus i fa 5 anys només n'hi havia 112

Els cavalls de la Camarga, la darrera incorporació

L'estany d'Ivars i Vila-sana (Pla d'Urgell) començarà enguany la reintroducció de la tortuga, una espècie en perill d'extinció a Catalunya (amb només un miler d'exemplars) a causa de la desaparició d'hàbitats. La iniciativa la lideren el Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC), la Universitat de Lleida, el consorci que gestiona l'estany i l'Obra Social de Caixa Catalunya.

El projecte se suma a altres iniciatives per reintroduir o bé per habitar per primera vegada diverses espècies de fauna pròpia de zones humides. Amb només cinc anys de vida, des que l'estany d'Ivars es va recuperar ja s'hi han comptabilitzat centenars d'espècies d'ocells, a més d'amfibis, rèptils i també peixos. Com a animals singulars destaquen les tortugues i els cavalls de la Camarga.

Desaparició de l'estany

Tothom al Pla d'Urgell recorda l'estany, una zona humida natural gràcies als regs i rierols de la zona. L'any 1951, però, es va perdre per un règim franquista que va afavorir una colla d'empresaris que es van dedicar a dessecar l'estany i guanyar, així, 150 hectàrees de conreus.

El 2005 es va tornar a omplir d'aigua i cinc anys més tard s'ha convertit en un dels atractius turístics principals del Pla de Lleida. La visita d'interès natural s'afegeix a l'oferta de muntanya que, de fet, és la que més visitants té de les Terres de Ponent.

Les estrelles seran les tortugues. Des d'ara s'intentarà reintroduir la tortuga d'estany (Emys orbicularis) en un programa de tres anys i un cost de 16.000 euros que inclou una bassa d'aclimatació, la selecció d'exemplars criats en captivitat per part del CRARC o el radioseguiment dels exemplars que farà la Universitat de Lleida (UdL). Les tortugues d'estany són petites i pròpies d'aquest hàbitat, i en aquest procés es retiraran les anomenades tortugues de Florida, més grosses, que algú ha deixat anar a l'estany sense saber els greus efectes negatius que pot provocar.

Just fa un any s'hi van incorporar dos cavalls de la Camarga, procedents del delta de l'Ebre, que pasturen en una zona de fang i canyissars. També es treballa en un pla piscícola i de pesca controlada.

Pel que fa a les aus, ja se n'han comptabilitzat 223 espècies, mentre que cinc anys enrere només n'hi havia 112. La reintroducció de fauna compta amb el vistiplau dels pagesos de la zona i dels ajuntaments propers, que ja comencen a muntar-hi rutes d'accés a peu, i també n'han millorat el sistema de senyalització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia