Societat

tradicions

Els catalans gasten el mateix en petards, però trien les ofertes

Aquesta revetlla triomfen les promocions i els lots d'estalvi

El lleuger descens de vendes anual es compensa amb els títols del Barça i les festes de l'estiu

Es mantenen les vendes de petards en casetes i punts de venda respecte a l'any passat, però canvien els hàbits dels compradors, que es gasten pràcticament el mateix però opten per comprar més lots d'estalvi o en promoció, que surten més barats i que inclouen tot tipus de classes de petards i per a totes les edats. Els compradors d'aquest any també s'han mirat molt més els preus dels petards.

Tot apunta que els establiments de petards tancaran la temporada amb una facturació semblant a la de l'any passat. El president de l'Associació de Fabricants i Majoristes de Catalunya, Eduard Conillera, xifra el descens d'entre el 5 i el 8% de facturació, lluny del 20% de descens del 2008. Però confia a recuperar el descens anual amb les vendes d'aquest estiu.

El que sí que ha canviat respecte al 2009 és el “canvi d'hàbits de compradors”, expliquen des de Petardos CM, un dels establiments de coets amb més punts de venda a Catalunya. “L'any passat les famílies es gastaven uns 200 euros en capses de petards. Ara, en canvi, es manté la mateixa despesa en coets, però els compradors opten per adquirir lots d'estalvi o promoció per tal d'obtenir en una única tirada coets de tot tipus i per a tota la família, explica Irene Castillo, encarregada de la botiga del passeig de Santa Coloma de Barcelona. Aquest, però, no és l'únic hàbit que s'ha modificat. També ha variat l'atenció dels compradors. Ara miren molt més els preus dels petards “per saber si s'estan passant del preu establert”, afegeix Castillo.

La majoria de facturació de les botigues de coets es fa els dies previs a la revetlla de Sant Joan. La resta es fa durant la resta de l'any, sobretot durant les celebracions de les victòries esportives. S'han tornat a vendre molts petards per celebrar les victòries del Barça, o fins i tot les derrotes del Madrid.

Les bengales de color i fum són els productes més venuts en matèria esportiva. També s'ha venut molt durant tot l'any –actualment ja està exhaurit– el lot de seguretat, que costa uns 3 euros. En el lot hi ha una bossa de roba, un tirador de coets, deu tiratrons, unes ulleres de goma protectores, una metxa, un mocador i una samarreta.

LA XIFRA

913
casetes
de venda de petards hi ha a Catalunya, una xifra similar a la del 2009, la meitat a la zona de Barcelona.

Revetlla segura i coques més petites

El departament d'Interior ha augmentat aquest any per a la revetlla de Sant Joan les sessions informatives en instituts i associacions de pares per prevenir i minimitzar el risc d'incidents durant la nit més curta de l'any, que com cada any es preveu molt complicada a tot el territori. Però el departament també ha reclamat més responsabilitat als adults per reduir la xifra de menors hospitalitzats durant la revetlla.

El Gremi de Pastissers de Catalunya ha optat per fer coques de Sant Joan més petites perquè tothom pugui comprar-ne i continuar congelant els preus malgrat l'encariment d'algun ingredient com els pinyons. Amb tot, es preveu que a tot Catalunya es venguin 1.700.000 coques i que cada família es gasti entre 16 i 30 euros de mitjana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Costes vol fora el pàrquing de l’estació de Cabrera de Mar

Cabrera de mar

Revisions gratis per risc de melanoma a l’Hospital de Calella

Calella
educació

La selectivitat no inclourà les lectures obligatòries a català i castellà a partir de l’any que ve

barcelona
urbanisme

Inspecció de Treball veu dèficits en la retirada d’Amiant a l’antiga Cacaolat

bacelona
Societat

Manresa implanta a tot el municipi un sistema avançat de recollida de residus

Manresa

Premi a un pla d’atenció a les insuficiències cardíaques de Bellvitge

L’Hospitalet de Llobregat
Medi ambient

L’Atles de biodiversitat de Barcelona incorpora 450 noves espècies

Barcelona
Salut

La calor incrementa el risc d’hospitalització per trastorns metabòlics i obesitat

barcelona

Creu Roja va atendre a les comarques gironines 32.263 persones en el 2023

GIRONA