Societat

Maria Carme Pujol

Cuinera

«Al meu marit el vaig conquistar pel paladar»

Entrevista a Maria Carme Pujol, professora del curs de cuina casolana de Llambilles

Aquesta informació ha estat elaborada externament a la redacció del web per Sandra Florenza, estudiant en pràctiques del Departament de Comunicació de la Universitat de Vic.
–Què li va semblar que l'Ajuntament de Llambilles l'escollís per impartir un curs de cuina?
–«En un principi em va fer molta por perquè era un repte molt gran per a mi. Però, al final ha estat fantàstic, m'ha omplert molt veure la gent contenta.»
– Quin balanç fas de les vuit setmanes de curs?
–«El balanç és molt positiu perquè he notat que he pogut ensenyar coses noves, i això val molt la pena.»
–Va triar vostè totes les receptes?
–«Sí, n'hi ha que són ideades per mi, com la copa de maduixes i nata de l'últim dia. La resta les he après a fer anant a cursos i després els he donat el meu toc personal.»
–Amb quins tres plats es queda?
–«Amb el magret d'ànec amb salsa de foie i confitura de tomata, que a mi m'encanta, les guatlles amb crosta aromàtica i verdures i el risotto negre de bolets i calamars.»
–S'esperava que vinguessin 35 persones?
–«Ui no [riu]. Em pensava que ens costaria arribar a deu persones. La cuina és molt personal i a vegades no creus que et puguin ensenyar res de nou.»
–Quina experiència té en el món de la cuina?
–«Sempre m'ha agradat molt cuinar. Des de ben petita he tingut molta curiositat pels menjars. De fet, al meu marit, crec que el vaig conquistar pel paladar. Des de fa sis anys sóc la cuinera d'una escola a Salt. També m'agrada aprendre constantment.»
–Treballa la cuina per a nens, quins valors aplica?
–«Els nens tenen el paladar poc acostumat a molts gustos. La cuina per a ells ha de ser molt senzilla, suau i sobretot molt variada, encara que no els agradi.»
– Els caps de setmana forma part dels Amics Arrossaires de Cassà de la Selva. Què fan?
–«De fet, és curiós perquè cuinem de tot menys arròs. Fem de tot, guisats de vedella amb bolets, o amb salsafins, un mar i muntanya (pollastre amb escamarlans o gambes). Aquests menjars els hem arribat a fer per a 400 persones.»
–És difícil cuinar per a molta gent?
–«No, al contrari. Tot és a base de proporcions. Llavors, quan ho tens clar, tot és igual de fàcil. Hem de tenir en compte que et calen tot els estris adequats. Una o dues paelles grosses, espàtules grosses...»
–Perd qualitat?
–«En absolut, és molt més rica. Els gustos són molt més concentrats. Surt més bé, et diria, que elaborar un plat per a quatre persones.»
–Quins són els secrets de la cuina que ha de tenir tothom en compte?
–«Per a un guisat, un bon sofregit. Aquesta és la clau. Als guisats que fem els catalans no podem deixar de posar-hi una bona picada. El principal és cuinar molt natural. El peix, poca cocció i la carn, la justa i suficient, per mantenir-ne els gustos.»
–A l'hora d'escollir els productes, què ens cal saber?
–«Els productes de temporada sempre són els que ens fan quedar més bé. Són els més rics. Els congelats, si se'n fa un bon ús, poden ser més bons que els naturals.»
–Els homes saben cuinar?
–«Sí, a la seva manera. [riu]. A la cuina han agafat molt bon nom, hi ha molt bons cuiners. Ara, també hi ha molt bones cuineres que han estat menys reconegudes.»
–Quin plat prefereix que elaborin per a vostè?
–«Sempre escullo els que no he tastat mai. Vull aprendre a sorprendre més els paladars i després agafo noves idees per poder-les fer jo a la meva manera.»
–Quines són les característiques de la cuina mediterrània?
–«La bona varietat. Tenim hortalisses, verdures i fruites de primera. La carn, el peix, tot ho podem aconseguir en el seu millor estat, acabat de sortir del seu hàbitat.»
–Quines altres cultures tenen cuina interessant?
–«La de l'Europa central i la turca, en la varietat de pastissos. També la dels grecs i la japonesa. La saben elaborar molt bé.»
–I els robots de cuina, faciliten l'elaboració dels plats?
–«Sí, molt. S'ha d'escollir un bon robot que tingui el que cal, ni més ni menys. Ens hem d'assessorar bé i el que hi ha al mercat facilita molt les coses. Les noves tecnologies poden ajudar molt la cuina.»
–Existeix el menjar ràpid i de qualitat?
–«Sí, i tant. La pasta, les verdures, les amanides, les tapes de qualsevol peix saltat, de carn també es poden fer coses.»
–Tenim una bona alimentació en general?
–«Ara comencem a mirar i cuidar-nos una mica, però durant un temps que no, la influència anglosaxona i americana ens ha fet molt mal. Fins i tot ha infravalorat la nostra cuina.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres del passeig de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró