Societat

L’Hospital de Bellvitge coordina l’assaig clínic d’una cirurgia menys agressiva per al càncer de recte baix

L’objectiu és evitar les ileostomies i l’impacte que se’n deriven

L’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) ha coordinat un assaig clínic que ha avaluat en prop d’un centenar de pacients una tècnica alternativa per a l’abordatge quirúrgic del càncer de recte ultra baix que evita la ileostomia i l’impacte que se’n deriva.

Concretament, s’ha utilitzat la tècnica de Tumbull-Cutait –habitual en el tractament de càncers rectals-, desenvolupada en la dècada dels 50, que resol la unió entre còlon i anus després de la resecció del càncer de forma diferida en dos temps.

En una primera acció es fa sortir per l’anus una porció d’entre 7 i 10 centímetres de còlon. Durant els set dies següents, la connexió colonanal es consolida sense necessitat de sutura i es procedeix al tall de la porció sobresortint.

Actualment, l’extirpació quirúrgica dels tumors situats a la part baixa del recte, quan es pot realitzar una intervenció oncològicament radical amb preservació dels esfínters anals, comporta en la majoria dels casos l’associació d’una ileostomia de protecció. La ileostomia, que consisteix en abocar a la paret abdominal l’intestí prim, pretén evitar les greus complicacions relacionades amb l’anastomosi (unió) coloanal.

Tot i això, la ileostomia pot provocar una sèrie de problemes relacionats amb complicacions en la reintervenció per al seu tancament o deshidratació per pèrdua excessiva d’excrements líquids, fins a d’altres de caràcter més psicològic, que afecten la qualitat de vida dels pacients ostomitzats .

Les conclusions de l’assaig clínic, publicades per la revista de cirurgia JAMA Surgery, en el que també han participat l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i el Instituto Nazionale Tumori Fondazione G. Pascale–Istituto di Ricovero e Cura a Carattere Scientifico de Nàpols, mostren uns resultats molt semblants entre l’ús de la tècnica Turnbull-Cutait i la coloanal estàndard amb ileostomia pel que fa a les complicacions postoperatòries després de la resecció del tumor.

“La comparació dels resultats finals entre els dos procediments confirma que la tècnica Turnbull-Cutait és segura per al pacient i evita la realització de la ileostomia”, explica el Dr. Biondo, cap del Servei de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge i coordinador de l’assaig.

Entre els diferents tipus de càncer, el colorectal és el més diagnosticat a Espanya, per davant dels de pròstata, pulmó i mama. Segons dades de la Sociedad Española de Oncologia Mèdica (SEOM), durant el 2020 es registraran a Espanya més de 30.000 nous casos de càncer de còlon i més de 14.000 de recte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona