Societat

Revetlla atípica i poca platja

Les celebracions de petit format van ser les més habituals en una nit sense fogueres i amb més consum de coques

Moltes discoteques van decidir no reobrir per la prohibició de ballar

Poc trànsit a les sortides metropolitanes

Les platges de més afluència tancades i la recomanació de no fer revetlles de gran format van marcar la celebració de la nit de Sant Joan més familiar i íntima dels darrers temps. A les vuit del vespre, es van tancar les platges de Barcelona i també les de la resta de municipis de l’àrea metropolitana per evitar així concentracions de persones que contravinguessin la mesura de distanciament d’1,5 metres per frenar la propagació de la Covid-19. El tancament de platges també es va fer a la resta del litoral de Barcelona, amb l’excepció, al Maresme, de les platges de Canet i Calella. A la costa de Tarragona, també van tancar les platges d’Altafulla, el Vendrell, Cunit, Tarragona i Mont-roig del Camp, mentre que, a Girona, sí que es va poder accedir a totes les platges, excepte la de Sant Pere Pescador.

L’Ajuntament de Barcelona va recomanar evitar aglomeracions i desplaçaments i complir totes les mesures de prevenció. A més del tancament de les platges, també es va avançar el tancament dels parcs urbans a les 15 h i, a partir de les 13.30 h, ja s’hi va començar a restringir l’accés. Enguany, les fogueres no estaven autoritzades i només es permetien foguerons de petit format sempre degudament encerclats i amb aforament reduït. La superfície màxima era d’un metre quadrat i havien de fer-se dins un braser, una graella o una superfície feta de totxanes i sauló. La Guàrdia Urbana va desplegar un dispositiu a tota la ciutat, amb especial atenció als espais amb possibles aglomeracions, per tal que es respectessin les mesures que es marquen per fer front a la pandèmia. També es va treballar per evitar la venda no autoritzada d’aliments ni de begudes alcohòliques o de substàncies no permeses.

Moltes discoteques van optar per no obrir a causa de la prohibició de ballar a les pistes excepte en el cas de persones amb contacte habitual i que s’hagin registrat prèviament. En declaracions a l’ACN, el secretari general de la patronal d’oci nocturn Fecasarm, Joaquim Boadas, va explicar que molts establiments “han decidit esperar que es flexibilitzin les condicions” perquè obrir ara és “totalment inviable”. Les coques van ser les protagonistes de la revetlla. Les celebracions de petit format van afavorir les vendes a pastisseries i fleques, que es van incrementar lleugerament respecte de l’any passat.

Pel que fa a a l’operació sortida de vehicles per celebrar la revetlla fora de l’àrea metropolitana de Barcelona, el trànsit es va quedar molt per sota de les previsions inicials, que fixaven en mig milió el nombre de vehicles que s’havien de desplaçar entre les tres de la tarda d’ahir i les tres d’avui. Ahir, entre les 15 h i les 20 h, 154.000 vehicles havien sortit de l’àrea de Barcelona, un 31% de les previsions. Les retencions a diferents punts van ser molt puntuals. Entre la mitjanit de dilluns i les 18h de dimarts, van sortir pels accessos metropolitans 335.000 vehicles, un 5% menys que un dimarts qualsevol del juny de l’any passat.

Països Catalans

L’entrega de la Flama del Canigó per part d’Òmnium al Parlament de Catalunya va servir, ahir, per reivindicar la relació lingüística, cultural i política de Catalunya amb el País Valencià i les Illes, una setmana després que el Tribunal Suprem anul·lés el decret del govern valencià que establia que les comunicacions amb Catalunya es farien en la llengua comuna.

En un acte a l’auditori del Parlament català que es repeteix ininterrompudament des del 1980, quan es va restablir la institució, el president de la cambra, Roger Torrent, va reivindicar els “llaços fraternals, lingüístics, culturals, polítics i d’anhels dels Països Catalans”. En referència a la sentència intervencionista i inèdita del TS, que pretén limitar les llibertats lingüístiques de les institucions catalanes, valencianes i balears, Torrent va advertir que “cap administració ni cap sentència podrà esborrar” els llaços entre les tres comunitats.

Acompanyat en l’acte per representants d’Acció Cultural del País Valencià i de l’Obra Cultural Balear, de la mateixa manera, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, va advertir que catalans, valencians i balears continuaran desitjant-se “bon dia”, en referència al gest de resposta que van fer a la sentència del TS els governs de les tres comunitats a través dels seus comptes oficials en les xarxes socials. Mauri va defensar en el seu discurs que “ens sentim nació i poble. Cada dia el seguim reivindicant i construint”. En aquest sentit, el vicepresident d’Òmnium va advertir que la justícia espanyola no impedirà aquest sentiment comú de pertinença al mateix poble i a la mateixa nació.

El manifest de la Flama d’enguany ha estat elaborat per una metgessa, un metge, una infermera, un bomber, un llibreter, una pagesa, una mestra, un alumne, un transportista i un viticultor. A més de reivindicar la unitat de la llengua catalana, enguany el text està dedicat a homenatjar “la responsabilitat individual i col·lectiva” de la societat civil que ha lluitat contra la pandèmia del coronavirus, així com a les persones que n’han estat víctimes mortals.

Torrent admetia que la rebuda de la Flama al Parlament era, enguany, “excepcionalment atípica” per les mesures de seguretat i prevenció sanitàries. “Hem de ser pocs i separats”, apuntava el president de la cambra, abans de recordar les absències en l’acte dels presos polítics Carme Forcadell, expresidenta del Parlament, i Jordi Cuixart, president d’Òmnium: “La Flama ens ha de recordar aquells que ja no hi són i aquells que hi haurien de ser i no poden.”

Torrent va reivindicar “l’esperit comunitari” de Sant Joan per “superar el moment complex i dur”. Òmnium va fer una crida a la ciutadana perquè, a les deu de la nit, encengués una espelma en record de les persones que han mort per la pandèmia de la Covid-19. Un cop llegit el manifest a l’auditori del Parlament, els representants polítics de la cambra i els de les entitats van encendre a l’exterior els quinqués que havien d’encendre les foguerades de la nit. Es preveia que la Flama del Canigó arribés a uns tres mil punts d’arreu dels Països Catalans.

LA XIFRA

154.000
vehicles
van sortir de l’àrea metropolitana de Barcelona entre les 15 h i les 20 h d’ahir, un 31% dels previstos.

LA FRASE

La flama ens ha de recordar aquells que ja no hi són i aquells que hi haurien de ser i no poden
Roger Torrent
president del parlament

Una dècada de Castelldefels

La revetlla de Sant Joan de fa deu anys va acabar amb tragèdia a Castelldefels. Diversos joves que havien baixat d’un tren de Rodalies per participar en la festa van ser víctimes d’un atropellament ferroviari. Tenint en compte la lentitud d’evacuació de l’andana per l’aglomeració de gent al pas sota les vies, diversos joves van decidir travessar-les quan estava a punt de passar, a una velocitat de 140 Km/h, un tren Alaris que no tenia parada a la població. Dotze persones van morir i disset més van quedar ferides. Els jutjats van arxivar repetidament la causa oberta en entendre que els usuaris que van travessar les vies van actuar de manera negligent i que els responsables d’Adif i Renfe no podien preveure que els usuaris ho farien “sense buscar el pas habilitat”. De fet, el tribunal va concloure aleshores que no s’havia produït cap “incompliment substancial” del reglament. Dos anys després, l’alcalde de la població defensava que l’estació Platja de Castelldefels complia amb les normes de seguretat, però hi trobava a faltar més i millor senyalització per no portar a confusió als usuaris els dies d’aglomeració. L’estació és un dels baixadors amb més usuaris de la xarxa de Rodalies a l’estiu, tenint en compte que és l’accés ferroviari a les platges de Castelldefels, on normalment se celebra la revetlla de Sant Joan, tot i que, aquest any, les platges estaven tancades. És per això que, a petició de l’Ajuntament, l’últim tren d’ahir hi va parar a les 21.11 h.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona