Societat

FRANCESC CASTAÑER

ALCALDE DE PORQUERES

“És complicat saber què hem de fer”

És crític amb les indicacions que es donen sobre les fases de la desescalada

Anuncia que caldrà modificar el pressupost municipal i renunciar a alguna de les obres previstes

President comarcal.
Francesc Castañer (IdP-ERC) és el president del Consell del Pla de l’Estany . Arran de la Covid-19, aquest ens va acordar ajornar el cobrament dels tributs municipals que gestiona. També han hagut d’adaptar a les noves circumstàncies la recollida de deixalles i, sobretot, canviar el funcionament del centre especial de treball El Puig, dedicat a persones amb discapacitats intel·lectuals: els usuaris-treballadors es van quedar a casa i se n’ha hagut de fer un seguiment personalitzat.

Porqueres , amb uns 4.600 veïns, és el segon municipi més gran del Pla de l’Estany pel que fa a nombre d’habitants.

Què ha estat o està sent el més complicat per a vostè, d’aquesta situació?
Als ajuntaments ens passa el mateix que als ciutadans, que van perduts amb les indicacions i amb les informacions que es van donant perquè van canviant de manera molt ràpida. El que avui és blanc, demà és negre i demà passat serà gris. L’administració pública treballa sempre d’una determinada manera i ho han mantingut en aquestes circumstàncies tan extraordinàries. Això ho està complicant. Em refereixo a normatives, tràmits... que van al ritme de quan tot era normal. Una de les principals dificultats que tenim és poder discernir entre, d’una banda, el que és realment important –i que, per tant, cal continuar fent–, i de l’altra, el que pot esperar. És complicat tenir clar el que hem de fer. Nosaltres intentem estar al costat de la gent, però costa saber fins a quin punt hem de ser intervencionistes.
Hauran de modificar els pressupostos?
És inevitable. El que no sé és quan i com. Hi ha ajuntaments que han tret línies de subvencions per a comerços i autònoms. A nosaltres, això ens fa molt de respecte perquè, volent ajudar, et pots deixar algú i crear greuges. Vam intentar que es fes una acció global, en l’àmbit de Catalunya o de diputacions, però no ha estat possible. Penso que per als alcaldes i alcaldesses és una situació frustrant, i no oblidem que som la primera línia de defensa, som a la trinxera, com si diguéssim. Si hem de donar ajudes però no cobrem els tributs, no hi arribarem.
Pel que diu, sí que han ajornat els cobraments.
Sí, sí, i mentrestant, els pagaments els fem quan toquen. Per això hem hagut d’estudiar la capacitat financera. És complicat, però de totes maneres et diré que si aquesta crisi ha portat alguna cosa bona és que ha girat les administracions com un mitjó, de manera que t’has hagut de replantejar determinats processos i maneres de fer. El teletreball n’és un exemple. Fa anys que en parlàvem i ara ho hem hagut de fer de pressa i corrents.
Hi ha alguna inversió a la qual hauran de renunciar?
Sí. Serà el cas d’una inversió per a millora de la via pública, que ja teníem consignada, i del canvi de gespa artificial del camp de futbol. Per a això últim teníem la intenció de demanar un crèdit. Crec que ara mateix ningú entendria que féssim una operació de crèdit per aquesta obra, tenint en compte que segurament haurem de destinar diners a altres coses que sorgeixin. Penso que hi ha hagut la primera sotragada i ara cal anar definint què li toca fer a cada administració.
Porqueres ja podria estar en una fase 2?
Penso que sí. Hi ha una dada molt clara que és la densitat de població. S’està restringint l’espai on deixes moure la gent i, per tant, el moviment es concentra. Potser s’hauria de permetre repartir la gent en un espai més ample. I les franges horàries, igual. S’ha insistit molt en el que podem fer, però no en el com. Per exemple: més que discutir si podem anar a un espectacle de teatre, hem de plantejar-nos “quan anem al teatre, com ho hem de fer?”


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà