Societat

JOSEP JORDI

ALCALDE DE CAMÓS

“Estem a l’aguait del que pugui venir”

De moment no s’han detectat problemes econòmics o socials greus al municipi

L’alcalde subratlla que si convé es modificarà el pressupost de l’Ajuntament per atendre les necessitats dels veïns

Reparació dels camins.
Durant l’estat d’alarma, una de les feines que a Camós han pogut mantenir ha estat la de reparar i netejar camins, bona part dels quals havien quedat malmesos pels efectes del temporal Glòria. Aquesta qüestió i d’altres s’han tractat en les reunions de l’equip de govern, que es fan de manera telemàtica. De ple, encara no n’han hagut de fer cap de manera no presencial.

Camós és un municipi eminentment agrícola i amb bona part de la població dispersa i força gran, circumstàncies que influeixen en els efectes de la pandèmia.

Quines estan sent les principals conseqüències de l’estat d’alarma a Camós?
No podem dir que hi hagi moltes afectacions. No tenim comerç, només tenim la farmàcia, que treballa al màxim; tenim la pagesia, que ha pogut seguir treballant al camp... L’afectació directa ha estat per a la gent que treballa a les indústries dels municipis veïns, bàsicament Porqueres, Cornellà del Terri i Banyoles.
Des de l’Ajuntament, què han hagut de fer?
En començar el confinament, com és lògic vam tancar l’ajuntament, tot i que hi havia una persona a les oficines. Immediatament vam procurar que la mainada escolaritzada tingués el material suficient per seguir les indicacions dels seus mestres.
Es refereix a material informàtic?
Sí, eines informàtiques i bones connexions. Això va ser de les primeres coses que vam procurar. Després, a través de la farmàcia vam mirar que tothom disposés de mascareta.
Ho van aconseguir de seguida?
Sí. Vam començar per la gent més exposada. Entre l’Ajuntament i la farmàcia hem pogut abastir força bé de mascaretes la població. Seguidament vam fer un llista de la gent de risc, tenint en compte que a Camós la gent gran suposa un percentatge elevat de la població. Els vam anar trucant, començant pels que viuen sols, per tal d’assegurar-nos que estaven bé i per preguntar-los si necessitaven alguna cosa. S’ha de dir que hem comprovat que al municipi no hi ha gent desemparada. Les famílies estan ben estructurades i tothom està bé, en aquest senti. El fet de constatar això ens va tranquil·litzar molt. D’altra banda, tenim una aplicació de mòbil per anar donant informació i els veïns disposen de dos números de telèfon de persones de l’equip de govern.
S’han trobat amb algun problema, encara que fos puntual?
Fins ara, no. Sabem que hi ha tres persones que han donat positiu de Covid [l’entrevista es va fer dimarts d’aquesta setmana] però res més. Els pagesos, d’altra banda, estan patint el fet que durant un temps no s’hagi pogut caçar el senglar.
Es veuen a venir despeses imprevistes, com passa en molts municipis?
Ara mateix no ens consten necessitats econòmiques o d’assistència social, però això no vol dir que no n’hi hagi en un futur. Estarem a l’aguait i, si cal, procurarem que es destini algun diner més en serveis socials. Som conscients que es poden presentar noves necessitats. Per a aquest any disposem d’un pressupost important, que si cal modificarem. En qualsevol cas, nosaltres tenim clar que el primer de tot seran les persones. Però, d’altra banda, creiem que és bo que els ajuntaments facin inversions i que tant l’Estat com la Generalitat ens ajudin en aquest aspecte. La inversió pública és una manera d’ajudar la població a superar la crisi. Esperem que l’Estat sigui generós en la qüestió de l’estabilitat pressupostària i que ara deixi gastar els romanents dels ajuntaments, que podrem destinar a reactivar l’economia del país.
Hi ha qui és summament pessimista sobre el futur immediat. Vostè és d’aquests?
Ho veig malament, sí. Esperem que això no duri massa i que, un cop això hagi passat, la reactivació econòmica sigui ràpida. Serà difícil, perquè hi haurà molts negocis que hauran quedat seriosament tocats. Imagina’t els restaurants, per exemple.
I els pagesos?
Sembla que les collites seran bones, que hi haurà una bona anyada, però mai se sap. Els pagaran prou per cobrir el preu de cost? Això pot ser un problema.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Les cocteleries barcelonines Paradiso i Sips, primer i tercer millors bars del món

barcelona
trànsit
regulació ambiental

Cau el vet de circular per Barcelona per als cotxes contaminants de famílies vulnerables

barcelona
LLUÍS MOLINAS
ACTOR, DIRECTOR, PERIODISTA, ARXIVER I ACTIVISTA CULTURAL

“Elizabeth Taylor era una dona encantadora”

PALAFRUGELL

El govern proposarà prorrogar les bonificacions a metro i bus si l’Estat estén la rebaixa del 30%

barcelona

ERC Olot denuncia la manca de pressupost per complir els objectius del PIAM

olot
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Intervals de núvols al litoral

Barcelona

Creen proteïnes inexistents a la naturalesa que imiten immunoglobulines

barcelona
La pastisseria Canal guanya el premi al millor croissant artesà de l’Estat

La pastisseria Canal guanya el premi al millor croissant artesà de l’Estat

barcelona

Can Ruti investiga si hi ha relació entre la covid persistent i alteracions en el cicle menstrual

badalona / terrassa