Societat

Els municipis de la Costa Daurada confien tenir a punt per l’estiu les platges afectades pel Glòria

El coronavirus impedeix que algunes obres es puguin acabar per Setmana Santa

Les destrosses ocasionades pel temporal Glòria a les platges de la Costa Daurada encara no estan del tot reparades. La previsió inicial era que la majoria estiguessin resoltes per l’inici de la temporada turística, per Setmana Santa, però l’estat d’alarma ha fet que alguns treballs hagin quedat a mitges. A Tarragona, Altafulla, Cambrils o Mont-roig del Camp en tenen diversos exemples. Algunes obres les impulsen els ajuntaments, però altres -especialment la reposició de sorra- depenen de la Direcció General de Costes, que no preveu que s’enllesteixin fins a final de juny. Els consistoris confien que amb la tornada progressiva a la feina es puguin reiniciar els treballs i tenir-ho tot a punt de cara a l’estiu.

La Direcció General de Costes preveu que les obres d’emergència que, en bona mesura, no es van poder començar a executar i van quedar aturades el passat 16 de març amb el decret d’estat d’alarma, es puguin reprendre entre el 20 d’abril i final de mes. A la costa del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre el govern espanyol va destinar uns 3,5 milions d’euros per a les actuacions, que assumiran de forma simultània cinc empreses. Amb un termini d’execució de dos mesos, la previsió és poder finalitzar els treballs a finals de juny, pels volts de Sant Joan.

Platges regenerades de forma natural a Tarragona

A Tarragona, els treballs en diferents platges estan aturats des de fa quasi un mes. En alguns casos, de fet, es van parar abans del decret de l’estat d’alarma, per indicació del consistori. El conseller de Territori de l’Ajuntament de Tarragona, Xavier Puig, valora a l’ACN que tot i l’endarreriment hi ha una part positiva, que és que la natura ha tingut més temps per regenerar les platges de manera natural. Segons explica, és el cas de la Llarga, la Savinosa i Cala Romana.

Algunes obres ja s’havien acabat, com la reparació d’un col·lector i d’una escomesa d’aigua a la platja Llarga. Altres, com les dutxes del mateix indret o la passarel·la de Cala Romana, hauran d’esperar. Fins i tot més enllà del primer aixecament del confinament anunciat pel govern espanyol per aquest dimarts, ja que en principi les obres que depenen de l’Ajuntament de Tarragona seguiran aturades, segons han indicat fonts municipals.

Pel que fa a la reposició de sorra, Puig explica que es farà reaprofitant la que el Gloria es va emportar mar endins i que es dipositarà “en llocs concrets que se suposa que tenen resiliència als temporals”. “El que no és sostenible és portar sorra artificialment en platges que s’estan buidant”, argumenta.

També queda en suspens l’inici del servei de socorrisme que fa Creu Roja a les platges de la ciutat. Havia de començar el 15 de maig, però Puig avança que s’adaptarà a la “disponibilitat laboral”. També caldrà esperar per saber en quines condicions s’obren les platges, per “si hi ha alguna regulació per evitar aglomeracions”, comenta el conseller.

La platja de la Pineda espera 200.000 metres cúbics de sorra

A Vila-seca l’inici formal de la temporada d’estiu l’acostuma a marcar Sant Joan i és a final de juny quan l’Ajuntament vol que la platja de la Pineda estigui del tot preparada. Segons expliquen fonts municipals, l’Autoritat Portuària de Tarragona manté la previsió d’executar durant la segona setmana de maig l’aportació de 100.000 metres cúbics de sorra que hi fa cada any, i la reparació de l’espigó del Racó, que va quedar malmès pel Glòria. A més, aquest any la Direcció General de Costes s’ha compromès a fer una aportació addicional de 100.000 metres cúbics més a la platja.

Després de la neteja inicial, el 6 de febrer el consistori va iniciar la reparació dels serveis afectats. Les pèrdues es van xifrar en 3,4 milions d’euros. Tot i la crisi del coronavirus, el consistori manté la previsió d’instal·lar al juny les noves dutxes i rentapeus. El mobiliari es pretenia renovar l’any vinent, però els danys ocasionats pel temporal van obligar l’Ajuntament a avançar l’actuació.

L’Ajuntament de Salou va poder enllestir gairebé el 95% de la reposició de sorra a les platges del municipi i ho va fer de manera que poguessin resistir l’embat de possibles temporals abans del juny. Al febrer es va iniciar el trasllat de 15.000 metres cúbics de sorra de les platges de Ponent i Llevant -que en van rebre un excedent-, cap a la platges Llarga, Llenguadets i Capellans –que en van perdre-.

Segons l’alcalde, Pere Granados, la crisi del coronavirus només ha deixat pendents petites obres que es van haver d’aturar i que es reprendran quan es permeti fer aquesta mena de treballs. “Les platges estaran en perfectes condicions, com sempre ho han estat”, assegura l’alcalde, confiat que la crisi es resolgui el més aviat possible.

Feina avançada

A Altafulla es viu una situació similar. Arran del Glòria el consistori va decidir canviar el model de gestió de la platja, un projecte que no s’ha pogut culminar. Malgrat això, des de l’ajuntament avancen que han notat millores, com ara que els sediments es queden més a la platja. Aprofitant les destrosses del temporal, també s’ha previst substituir les plataformes que suporten les terrasses dels restaurants, que havien quedat descalçades per la regressió de la platja, per plataformes elevades que no trepitgin directament la sorra. Al municipi del costat, Torredembarra, el poc mal que va fer el temporal va quedar arreglat durant el febrer.

L’Ajuntament de Cambrils també va poder enllestir les actuacions més essencials i condicionar les platges abans de la Setmana Santa, tret d’unes reparacions d’obra que es preveuen reprendre dimarts. Segons el consistori, també hi ha pendents un parell d’actuacions per part de Costes: unes reparacions a l’espigó situat vora la riera de Riudecanyes i l’aportació de sorres en aquest mateix punt, al Cap Sant Pere i a la platja situada davant Turisme.

A més, caldrà fer el muntatge de dutxes, rentapeus i lavabos químics, entre d’altres, que dependrà de com evolucioni la situació. Malgrat tot, el desig del consistori és tenir-ho tot a punt per a l’1 de juny, data d’inici de temporada d’estiu al municipi. Això només serà possible, però si l’aixecament del confinament arriba abans del maig, perquè es calcula un mes de durada de les actuacions. En cas contrari, l’arrencada s’allargarà proporcionalment, precisen fonts municipals.

A Mont-roig del Camp, amb danys valorats en prop de 4,9 milions, el consistori va fer la neteja de les zones més accessibles i concorregudes com el passeig de la platja Cristall. En aquest municipi del Baix Camp la prioritat és recuperar les cales afectades i els accessos que van quedar detallats, una actuació que correspon a Costes. Tot i que les actuacions estan completament aturades, fonts municipals indiquen que són optimistes i que esperen no haver de donar la temporada per perduda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona