Societat

Salut pren el control de les residències d’avis

La decisió arriba després de l’allau de queixes del sector per la descoordinació i els pocs recursos per atendre els residents

Hi ha 4.000 professionals de baixa i han mort més d’un miler d’ancians

El Departament de Salut es farà càrrec del control sanitari de les residències d’avis tal com reclamaven insistentment des del sector. El degoteig d’avis morts a les residències s’ha convertit en un autèntic malson per a molts centres que, sense recursos ni professionals, no tenen manera d’evitar la propagació del virus entre els residents. Les xifres no paren de créixer, amb més d’un miler d’avis morts, i evidencia que el model assistencial no podia afrontar una crisi sanitària que es viu amb impotència des dels centres que no disposen d’equips mèdics ni professionals formats per salvar vides.

Des del sector, dilluns es demanava la intervenció del Ministeri de Sanitat davant l’allau de queixes dels centres pel poc material, la manca de professionals i la descoordinació per poder afrontar la crisi sanitària.

El traspàs al Departament de Salut de les competències que fins ara tenia el de Treball, Afers Socials i Famílies ha de permetre dotar de més recursos i reforçar els centres, que acumulen més de 4.000 baixes entre els treballadors, una xifra superior a la registrada entre el personal sanitari. El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, reconeixia sense embuts que s’ha reaccionat tard per dotar d’equips de protecció tant el personal com els residents. Segons va explicar el conseller, el seu departament va comprar mascaretes en veure que no funcionava la compra centralitzada.

La realitat, però, és que els centres assistencials continuen sense tenir els equips de protecció i els tests per determinar qui està infectat. Precisament una de les mesures anunciades ahir per la consellera de Salut, Alba Vergés, serà fer arribar bona part dels 180.000 tests serològics distribuïts a Catalunya, uns 64.000, a les residències de gent gran per poder aïllar així els usuaris i professionals contagiats que han d’aïllar-se. Seran els professionals de l’atenció primària els que faran arribar a les residències de gent gran els tests, segons va explicar la consellera.

La persona que gestionarà el pla de residències serà Yolanda Lejardi, directora assistencial d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS), que s’ocuparà de “donar l’assistència sanitària que toca” a les persones grans que viuen en aquests centres, segons va puntualitzar Vergés.

En el sector, el canvi de mans en la gestió i control dels centres es rebia amb escepticisme. “Ara és igual qui ens gestioni; després de 27 dies encara no tenim cap data per als tests ni els equips de protecció”, es lamentava Cinta Pascual, presidenta de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), que lamenta que s’hagi “abandonat” els centres davant una pandèmia que s’ha acarnissat entre aquest col·lectiu. Per la presidenta de l’ACRA, ha faltat “lideratge i transparència” per afrontar una crisi sanitària en centres que no estan preparats i que són només assistencials. “Ens perdem amb burocràcia i responent quatre qüestionaris diferents cada dia quan el més urgent està per fer”, manifestava, recollint la indignació de moltes de les residències on falten sobretot recursos i mans per atendre els avis i sobretot els esperats tests que han de permetre separar i traslladar els qui estan contagiats.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va tornar a insistir ahir que calen trasllats massius de residents per descongestionar els centres. Colau va celebrar el canvi de gestió de les residències i confia que Salut faci 100 trasllats al dia, i va advertir que n’hi ha una quinzena a la ciutat on cal actuar amb urgència.

Un pla de xoc social

Ahir les entitats i patronals del sector sociosanitari es reunien amb el president, Quim Torra, per exposar-li les seves preocupacions davant la crisi i sobretot per reclamar un pla de xoc per als col·lectius més vulnerables un cop superada la pandèmia. Des de les entitats que integren la Taula del Tercer Sector es va demanar a la Generalitat la creació d’un òrgan de coordinació conjunt per definir un pla d’emergència social.

LES FRASES

Som conscients que ara ha de prevaldre el criteri sanitari entorn als nostres avis
Chakir el Homrani
Conseller de treball, afers socials i famílies
És igual qui ens gestioni després de 27 dies, quan encara no tenim cap data per als tests ni els equips de protecció
Ens perdem amb burocràcia i responent quatre qüestionaris diferents quan el més urgent està per fer
Cinta Pascual
presidenta de l’Acra

Uns 3,5 milions d’unitats de protecció cada setmana

Abans de la crisi del coronavirus, el sistema sanitari català feia servir mig milió d’unitats de material de protecció. Actualment, segons va informar ahir la consellera de Salut, Alba Vergés, al Parlament, es gasten 3,5 milions d’unitats, entre mascaretes, bates, guants, etc. Vergés va explicar que en un mes el govern ha destinat 350 milions a la compra i distribució de material de protecció. En total, ha adquirit més de 17 milions d’unitats. Vergés va donar aquestes dades per tractar de visibilitzar “la dimensió” de les necessitats, que, segons afirma, poden créixer encara “fins als nou milions d’unitats setmanals”.

El Consell de Garanties avala el pressupost del 2020

ò.p.j

El Consell de Garanties Estatutàries (CGE) ha dictaminat per unanimitat que el projecte de llei de pressupostos per al 2020 no vulnera ni la Constitució ni l’Estatut, segons es va donar a conèixer ahir a la tarda. El grup de Cs havia demanat el pronunciament el 18 de març, dia que en principi s’havia fixat per al ple d’aprovació –l’ens no ha esgotat així els 30 dies de què disposava per pronunciar-se–, perquè denunciava que podia incomplir l’article 135 de la Constitució, que obliga a l’estabilitat pressupostària, ja que la crisi sanitària ha deixat desfasades totes les previsions d’ingressos i despeses. A més, Cs denunciava que no havia pogut presentar esmenes al pressupost del Parlament, i que el govern no té competències per fixar un salari mínim, com es proposa en una disposició addicional. La resolució del CGE tomba tots aquests arguments. El vicepresident, Pere Aragonès, ja va lamentar en una piulada que s’ha “perdut un mes” per la “irresponsabilitat” de Cs, i va advocar perquè els comptes, que ara tenen via lliure, “s’aprovin ja” al Parlament per afrontar millor la pandèmia.

Metro, busos i trens, altre cop de pagament demà

Tant el transport públic de metro i bus a l’àrea de Barcelona com el servei de rodalies i regionals arreu del país tornaran a ser de pagament des de divendres, segons han anunciat el govern i Renfe, ja que avui expiren els permisos retribuïts que feien que sols serveis essencials es poguessin beneficiar de la gratuïtat.

L’expresident del Port de Barcelona, víctima del virus

Joaquim Tosas i Mir, que va presidir el Port de Barcelona del 1996 al 2004 i va liderar la seva ampliació amb notables canvis estructurals, va morir dimarts a causa de la Covid-19. També pel virus, ahir va morir el lleidatà Enric Sirvent, conegut perquè va sobreviure a un atac de cor l’1-O quan volia votar en un centre.

Pidolant el material que no arriba

Les residències han hagut de parar el cop d’una emergència sanitària dins dels centres sense disposar de recursos. N’hi ha que davant la desesperació s’han espavilat a comprar ells mateixos els tests per poder enviar a casa els avis que estaven sans. Una mesura que era d’obligat compliment, però que, davant la manca de tests, es va suplir per enviar els avis sense símptomes sempre que es poguessin mantenir aïllats 14 dies al domicili. Els professionals s’han anat protegint a la feina com han pogut i sort han tingut els centres de les donacions que els han fet els ajuntaments, empreses i particulars. “Hem pidolat per tenir mascaretes, guants i fer bates amb bosses de les escombraries”, explicava fa només uns dies la presidenta de la Federació d’Entitats d’Assistència a la Tercera Edat, Montse Falguera. Assegura que al centre que dirigeix a Sant Pere de Ribes sort n’havien tingut de la mobilització dels veïns i sobretot la ferreteria del poble, atenta a les necessitats més bàsiques des del primer moment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró