Societat

Camós celebra els seus mil anys d’història

Una comissió de l’Ajuntament i veïns ha organitzat una sèrie d’actes commemoratius, entre els quals destaca la inauguració d’una escultura de Xicu Cabanyes

Aquest any en fa mil del primer esment escrit del nom de Camós referit a un poble, i per commemorar-ho l’Ajuntament i diversos veïns, a través d’una comissió, han preparat una sèrie d’actes que tindran lloc al llarg dels pròxims mesos. De moment s’han definit els esdeveniments principals, que es completaran amb els que surtin de les propostes que anirà fent la comissió.

En la presentació de la programació, feta ahir per l’alcalde, Josep Jordi, i el regidor de Cultura, Àlex Esteba, es va remarcar la data del 26 d’abril, en què està prevista la inauguració d’una escultura commemorativa a la plaça de l’Ajuntament –l’està elaborant l’artista Xicu Cabanyes– i un trencadís de porcellana de l’escut del municipi que es col·locarà a la façana de la casa de la vila. El president del Parlament, Roger Torrent, hi assistirà, van indicar Jordi i Esteba.

Paral·lelament, a l’edifici on hi havia hagut la llar d’infants municipal (rebatejat com a Espai Baldufes) el mateix dia s’inaugurarà una exposició de fotografies antigues del municipi, procedents de diversos arxius i de les col·leccions particulars dels veïns.

En el marc de la festa major (23 i 24 de maig) es dedicaran diversos actes del programa al mil·lenari, tot i que encara s’han de concretar. Sí que està decidit el pregoner, que serà l’arqueòleg Pere Castanyer, director de les excavacions de la vil·la d’època romana de Vilauba. D’altra banda, de cara al juliol s’està preparant un muntatge teatral a càrrec de la companyia local, que tractarà de la història de Camós. Es vol que sigui a l’aire lliure, però no s’ha decidit encara el lloc.

Entre els esdeveniments commemoratius pendents de concretar, hi ha conferències a càrrec d’historiadors, així com un acte de cloenda, a finals d’any.

LA FRASE

Ho organitzem des d’una comissió perquè volem que el mil·lenari sigui al màxim de participatiu
Àlex Esteba
REGIDOR DE CULTURA

El 1020, més o menys

A dreta llei, el mil·lenari de Camós va ser l’any passat, atès que en el document que serveix de base per a la commemoració l’any que hi surt és el 1019. No obstant això, no tots els especialistes consultats per l’Ajuntament hi estan d’acord perquè el calendari ha experimentat variacions al llarg de la història, va assenyalar ahir el regidor de Cultura.

El document en qüestió és l’escrit de cessió d’unes terres de Ramon Bonhom a la Canònica de Girona, reproduït al Cartoral de Carlemany del bisbe de Girona, un recopilatori fet en els segles XIII i XIV de documents rellevants. En aquell tracte de cessió s’esmenta Camós, i no “Sant Vicenç de Camós” com s’ha afirmat alguna vegada. Segons van dir ahir, a l’Ajuntament es van assabentar de l’existència d’aquest escrit gràcies a la monografia sobre Camós que Maurici Duran va escriure el 1993. “A partir d’aquí vam fer recerca en diferents arxius i vam localitzar el text a l’arxiu diocesà”, va dir Esteba.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona