Societat

El Suprem italià dona la raó a Rackete, la capitana que va desafiar Salvini

El tribunal de cassació confirma que no s’hauria d’haver arrestat l’activista

Rebutja el recurs presentat per la fiscalia d’Agrigent contra el seu alliberament

La Cort Suprema italiana s’ha pronunciat a favor de les ONG que salven vides al Mediterrani: ha confirmat que no s’havia d’arrestar la capitana Carola Rackete per haver desembarcat, sense permís del govern, nàufrags en situació d’emergència. El tribunal italià va rebutjar ahir el recurs que havia presentat el fiscal d’Agrigent en contra de l’ordre d’alliberament de l’activista, emesa per Alessandra Vela, jutgessa també de la localitat siciliana, el juliol de l’any passat. La magistrada Vela va desestimar l’acusació de la fiscalia de resistència a nau de guerra i va considerar que la capitana havia actuat correctament, complint el deure de portar els nàufrags a un port segur. Ara, el Suprem ha donat la raó a la jutgessa –que va ser víctima d’una colossal campanya d’odi a les xarxes per aquella decisió– i, per tant, a Rackete.

A final del mes de juny del 2019, la jove alemanya, capitana de l’embarcació humanitària Sea Watch 3, va desafiar les ordres i amenaces del govern del Moviment 5 Estrelles i la Lliga i va atracar al port de Lampedusa. A bord duia 40 supervivents d’un naufragi. Feia 17 dies que esperaven el permís per poder desembarcar, però el govern italià els el denegava. Com que les condicions de salut a bord eren insostenibles, la capitana va decidir declarar l’estat de necessitat i atracar sense permís. Les autoritats italianes la van detenir i va esdevenir un símbol de resistència contra les polítiques xenòfobes del govern grillino-leghista. Matteo Salvini –aleshores ministre de l’Interior– va convertir-la en el blanc dels seus discursos d’odi i, per això, Rackete el va denunciar per difamació.

“És un veredicte important per a tots els activistes de salvament al mar!”, va dir ahir a través de la xarxa social Twitter Rackete. I hi va afegir: “Ningú no hauria de ser processat per haver ajudat persones en dificultats. La normativa europea sobre els delictes de solidaritat ha de ser reformada.” Aquesta sentència del Suprem italià podria establir un precedent important en les nombroses causes obertes per fiscalies sicilianes contra ONG.

Rackete, llicenciada en ciències nàutiques i amb un màster en conservació ambiental, considera que l’activisme humanitari en favor dels refugiats i l’activisme contra l’emergència climàtica han d’anar de bracet. El 2011, amb només 23 anys, ja portava el timó d’una nau de gran envergadura al Pol Nord, la de l’institut oceanogràfic Alfred Wegener.

Després de diversos anys treballant sobretot enmig del gel –el 2015 va ser segona oficial de bord de la nau de Greenpeace Arctic Sunrise–, el 2016 va passar a ser la capitana de la nau de rescat al Mediterrani Sea Watch 3.

“La meva vida ha estat fàcil: he pogut anar a tres universitats, soc blanca, alemanya, nascuda en un país ric i amb el passaport adequat. Quan me’n vaig adonar vaig sentir l’obligació moral d’ajudar qui no havia tingut aquestes oportunitats”, diu la capitana Rackete, que al setembre va rebre la medalla d’or del Parlament català.

Ningú no hauria de ser processat per haver ajudar persones en dificultats
Carola Rackete
capitana i activista humanitària


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES