Societat

Òscar Camps: “Espanya no rescata nàufrags per por de l’extrema dreta”

El director d’Open Arms lamenta que per al govern “el problema som els que anem a rescatar persones i no les persones que moren al mar”

Acusa la UE de “deixar morir” els immigrants al mar per “dissuadir que no vinguin més persones” a Europa

El director d’Open Arms, Òscar Camps, ha acusat l’Estat espanyol de no rescatar nàufrags a la Mediterrània “per por de l’extrema dreta”.

En un debat amb experts en immigració i dret marítim celebrat aquest dimarts al Col·legi d’Economistes de Catalunya, Camps ha denunciat que “el govern espanyol és coneixedor del corredor més mortífer del món, que és el Mediterrani, però no actua per evitar que l’extrema dreta els acusi de portar refugiats”.

L’activista ha afegit que “la política de la Unió Europea és la inacció per deixar morir i dissuadir perquè no vinguin més persones”.

El fundador de l’ONG que rescata migrants a la Mediterrània ha assenyalat que el bloqueig que va patir el vaixell Open Arms a principis del 2019 durant tres mesos va ser provocat per “la por del govern al discurs de l’extrema dreta abans de les eleccions d’abril”, en referència a Vox. “Ara se’ns deixa d’estar en alta mar sempre que no tornem a aigües espanyoles i no molestem”, ha assenyalat.

“Per al govern, el problema som els que anem a rescatar persones i no les persones que moren al mar”, ha lamentat.

Camps ha recordat que la Unió Europea “té la tecnologia per saber tot el que passa a la Mediterrània”, però tot i així “en l’última legislatura europea han mort 18.000 persones a la Mediterrània”. Segons ell, “s’estan vulnerant absolutament els drets humans”.

L’advocat especialista en Dret marítim Jaime Rodrigo de Larrucea, un altre dels ponents, ha alertat que “si deixem que s’ofeguin les persones, segur que no podran demanar asil”.

En aquest sentit, ha constatat que “les ONG estan fent el paper dels estats”, que “coneixen perfectament la legalitat internacional, però la ignoren”.

Rodrigo ha criticat la política de “deixar navegar, però no rescatar” que segueixen els estats europeus “perquè hi ha un deure jurídic de socórrer”.

Menors no acompanyats

El fundador d’Open Arms ha acusat també els partits de crear un una alarma amb els menors estrangers no acompanyats, perquè “no és possible que uns 2.500 menors ens desestabilitzin”.

Per Camps, aquests menors són equiparables als fills dels migrants del sud d’Espanya que van arribar a Catalunya en els anys 60 i “cal evitar que ara tot un estigma sobre aquests menors”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona
economia

El simulacre de risc químic amb sirenes a les Terres de l’Ebre i Tarragona es farà el 24 d’abril

barcelona
societat

El 63% dels docents asseguren haver patit una agressió física o verbal per part d’alumnes, segons USTEC

BARCELONA

El #wasteinprogress 2024 tanca amb un nou rècord de visitants

GIRONA

El cartell del ’Temps de Flors’ és un mosaic floral de formes geomètriques

GIRONA

El Govern inverteix 685.000 euros en l’abocador clausurat

LES LLOSES

Regalen 2.000 banderes de la ciutat perquè es pengin per les Fires

figueres