Societat

JOSÉ MANUEL BARRETO

COORDINADOR DEL PROJECTE DISA

“Cada mitja hora tenim vint famílies”

“Els voluntaris els acompanyem per la botiga per garantir que s’enduguin aliments bàsics”

“Repartim unes 350 tones d’aliments a l’any i pel Gran Recapte en recollim unes 50 tones amb la col·laboració d’uns 260 voluntaris”

Fa tres anys que el sector públic i privat han unit esforços per garantir un dret bàsic com és la distribució solidària d’aliments. El projecte Disa tira endavant amb 65 voluntaris que s’organitzen per atendre més de 600 famílies, unes 2.000 persones en risc d’exclusió dels dos pobles.

Una botiga al soterrani de l’església. Com neix el projecte?
Es va plantejar el 2008 quan es va iniciar la crisi i creixien les necessitats entre els més vulnerables. Es va plantejar unir esforços entre els dos ajuntaments de Premià de Mar i de Dalt i les entitats Càritas, l’Església evangèlica, la Creu Roja i el Banc dels Aliments. Mossèn Xavi Pich en va ser l’ànima per dignificar el servei.
La pobresa i les necessitats no paren de créixer. Com ho gestionen?
Ajudem a cobrir l’alimentació de les persones que ens deriven de serveis socials. Alguns d’ells ja fa dos anys que no deixen de venir perquè continuen necessitant ajuda. Abans teníem més immigrants, però ara un 43% de les persones ateses són nascudes aquí. Segons els membres de la unitat familiar tenen més o menys punts per gastar en productes. L’alimentació per als nadons no descompta punts. Els voluntaris els acompanyem per la botiga per garantir que s’enduguin aliments bàsics.
Compren junts?
Cada mitja hora atenem una vintena de famílies que tornen cada quinze dies. És important el tracte i que no se sentin sols en aquesta situació complicada en què es troben. Tots ens coneixem. Potser els que no venen tant són la gent gran, que segur que tenen necessitats. Per això formem part del projecte Radars, per detectar l’aïllament dels avis.
Quantes tones de menjar reparteixen i què suposa el Gran Recapte?
Són unes 350 tones a l’any que ens subministra el Banc dels Aliments i dels ajuts europeus a través de la Creu Roja. Amb el Gran Recapte en recollim unes 50 tones amb la col·laboració d’uns 260 voluntaris. Des de les escoles i els instituts i altres entitats s’impliquen col·laborant en la reposició i classificació.
Aquest any ha costat trobar voluntaris. També ho han notat?
Els torns dels migdies han quedat descoberts, però s’han fet amb una persona. El voluntariat és un recurs limitat i la gent hi participa però es pot arribar a saturar. El moviment social arran de la situació política que vivim tampoc ajuda perquè molta gent està pendent de mobilitzar-se al carrer.
Les entitats acaben cobrint les mancances de l’administració, però tenen suport econòmic?
Fins ara s’ha pogut cobrir amb l’esforç dels voluntaris i les entitats que hi col·laboren. Els dos ajuntaments hi aporten uns 60.000 euros. Ens va costar fer veure que era una urgència unificar el servei però s’ha demostrat que valia la pena optimitzar recursos.
Tenen producte fresc. Com ho fan?
A través dels horts solidaris de Premià de Mar ens porten la verdura. La fruita, els ous i el peix congelat els comprem. Així garantim proteïnes a persones de diferents cultures. Ens trobem amb sensibilitats diferents que s’han de tenir en compte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona