Societat

El govern insta Endesa a retirar l’amenaça del tall de llum

El Homrani assegura que no permetran cap tall de llum a les famílies vulnerables

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies manté els convenis com a única solució als impagaments

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha demanat a Endesa que “retiri la seva amenaça” de tallar el subministrament a les famílies vulnerables i ha apostat per negociar un conveni de manera conjunta “i coordinada” entre totes les administracions.

Així ho ha anunciat en roda de premsa després de reunir-se amb representants de les quatre diputacions, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, així com amb l’Aliança contra la Pobresa Energètica (API) i la Mesa del Tercer Sector.

“La Generalitat no permetrà cap tall de llum a una família que tingui un informe de vulnerabilitat”, ha garantit El Homrani. El conseller ha afegit que “el primer que ha de fer” l’elèctrica és “retirar l’amenaça que no podrà complir perquè va contra la llei i està fora del terreny de joc”.

El Homrani ha expressat el seu “enuig” per la reacció d’Endesa, que va enviar una carta a principi d’agost a uns 250 ajuntaments avisant-los de que, a partir de l’1 d’octubre, tallaria el subministrament a un miler de famílies en situació de vulnerabilitat si l’administració no es feia càrrec del 50% del deute acumulat, que puja a 10,5 milions d’euros.

Ha recalcat que estan “molt molestos” pel “to i el moment” de la carta de la companyia, rebuda al cap de poc d’unes eleccions municipals, i ha indicat que, en cas d’incomplir la Llei de Pobresa Energètica, el govern obrirà un expedient sancionador.

A més, ha assegurat que la Generalitat enviarà una missiva tant als consistoris “per tranquil·litzar-los” com a l’elèctrica, a la que instaran a retirar la seva amenaça i a seure a negociar un conveni, tal com estableix la legislació, per acordar qui ha de fer-se càrrec del deute i en quines condicions.

Per fer-ho, ha anunciat que mantindran una taula de treball conjunta per establir un “terreny de joc clar i nítid”, però ha alertat que les condicions que es van proposar el 2017 –segons les quals el 50% del deute l’abonaria la companyia i el 50% l’administració– són passat perquè “han variat les circumstàncies”.

Segons El Homrani, durant la reunió no han abordat “ni percentatges ni responsabilitats”, malgrat que l’API ha demanat de forma contundent que sigui l’empresa la que es faci càrrec del 100% del deute en considerar-la “la seva responsabilitat” per no haver volgut signar cap conveni des que es va sancionar la llei el 2015.

De la seva banda, el secretari d’Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer, ha indicat que el departament ja “ha fet contactes amb Endesa i amb la resta de companyies de subministrament per reprendre allò que en el seu moment es va quedar sobre la taula” i ha afirmat que “hi ha voluntat per arribar a acords”.

Preguntat per la demora en la signatura d’aquests convenis, ha apuntat que “si l’altra part no els vol signar, no es pot fer res”.

La reunió d’avui és la primera de les tres que se celebraran aquesta setmana per coordinar una resposta a les “amenaces d’Endesa”. La de demà està convocada per la Diputació de Barcelona, mentre que la de dimecres ha estat impulsada per l’alcalde de Terrassa amb el món municipal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp