Societat

Front comú contra l’efecte de l’incendi a la Ribera d’Ebre

Les administracions es comprometen a coordinar-se per fer front als danys i indiquen que els afectats ja poden demanar els ajuts

Anuncien una nova reunió al setembre per acabar d’avaluar

Tot i que encara no van poder detallar ni quantificar les pèrdues que ha provocat l’incendi registrat aquesta setmana a la Ribera d’Ebre, les Garrigues i el Segrià, els representants de les administracions públiques, reunits ahir a la localitat de Flix, van garantir un front comú per pal·liar els danys que ha causat el foc. La reunió, a què van assistir també portaveus de les diputacions, de la URV i de les cambres de comerç, va servir per ratificar un compromís de coordinació entre l’Estat, la Generalitat i ajuntaments per agilitar les mesures a prendre. També es va anunciar un pla de xoc ja en marxa i que alguns ajuts als afectats ja estan disponibles i es poden demanar.

La major part de la dotació econòmica dependrà del govern, com va destacar la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, que va apel·lar al “respecte institucional” cap als pagesos afectats per treballar de la mà i al marge de “diferències polítiques i diferents projectes de països”.

La consellera de Presidència, Meritxell Budó, també va subratllar el compromís de coordinació i la necessitat de ser “àgils” en la resposta. En aquest sentit, a partir de demà, dilluns, començaran les reunions “tècniques” per detallar amb més concreció les actuacions, especialment les que fan referència a la implantació dels regadius per evitar pèrdues més grans.

L’alcalde de Flix, Francesc Barbero, va aprofitar la trobada per demanar que es treballi “cap a un canvi de model del territori”: “No es tracta de recuperar la situació d’abans d’aquí a cinc o deu anys”, va subratllar Barbero, més partidari d’aprendre de l’experiència “per buscar alternatives per adaptar-se a l’emergència climàtica”.

Dia de petits incendis

Ahir, els Bombers van haver d’actuar en un parell d’incendis de vegetació agrícola. El primer, que va afectar un camp segat de cereal amb palla estesa i una petita zona d’arbres, es va produir a Rajadell (Bages) i en un primer moment va obligar a tallar l’eix transversal del quilòmetre 122 al 123 a causa del fum. En l’extinció van participar 23 dotacions terrestres.

El segon va afectar una zona de vegetació agrícola a Belianes (Urgell), un dels 142 municipis amb el pla Alfa en un nivell 3 d’alt risc. Es van activar 12 dotacions terrestres i dos mitjans aeris.

Campanya per recollir diners

La plataforma Rebrotem ha engegat una campanya de micromecenatge a través del lloc web Rebrotem.cat per recaptar entre 50.000 i 250.000 euros per ajudar els afectats per l’incendi. El col·lectiu va fer una crida a la solidaritat de tot el país des de Flix per donar resposta als danys causats pel foc. El portaveu de Rebrotem, Roger Heredia, va explicar que es podran fer aportacions de diversos imports i que així es podrà apadrinar hectàrea per hectàrea la superfície calcinada –més de 5.000 en total. També tenen previst organitzar activitats solidàries durant els pròxims tres mesos.

“El sud de Catalunya demana solidaritat per recuperar el sector primari, que és el tresor d’aquestes terres”, va subratllar Heredia. La iniciativa, nascuda fa una setmana, vol aglutinar i coordinar tots els ajuts per als afectats.

Heredia confia que com a màxim en 40 dies es puguin donar respostes concretes als pagesos, alguns del quals no poden ni regar perquè el foc ha cremat el sistema de regadiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona