Societat

Condemna ‘exemplar’ per a l’exprofessor dels Maristes

L’Audiència de Barcelona el condemna a 21 anys i 9 mesos de presó per haver abusat sexualment de quatre menors

La Fundació Champagnat, responsable civil, haurà de pagar 120.000 euros

Condemna exemplar la que va dictar ahir l’Audiència de Barcelona a l’exprofessor dels Maristes del col·legi de Sants-les Corts Joaquim Benítez, a qui va sentenciar a 21 anys i 9 mesos de presó per haver abusat sexualment de quatre alumnes menors d’edat entre els anys 2006 i 2010.

El pare de la primera víctima que va denunciar els fets, Manuel Barbero, no va dubtar a qualificar de “triomf” la sentència, que condemna també l’asseguradora de l’escola a pagar 120.000 euros d’indemnització per als afectats (a raó dels 10.000 fins als 60.000 euros en funció de la víctima). La indemnització, doncs, l’haurà de pagar l’asseguradora de la Fundació Champagnat, propietària de l’escola, a qui el jutge ha considerat responsable civil subsidiària. No obstant aquesta responsabilitat civil dels Maristes, Barbero, va assegurar ahir que continuarà demanant responsabilitats per la via administrativa contra aquesta institució. També va recordar que hi ha agressions que “poden quedar impunes”. Feia referència al fet que es van posar 13 denúncies més contra Benítez però que es van arxivar perquè havien prescrit.

El tribunal també inhabilita Benítez per a l’exercici de la professió docent durant 13 anys i 8 mesos, i dicta una ordre d’allunyament i la prohibició de comunicació amb les víctimes durant anys. La secció 21 de l’Audiència dona per provat que l’acusat va aprofitar la seva condició de professor d’educació física per abusar de quatre alumnes en diverses ocasions, en dos dels casos de manera continuada. La sentència subratlla que tenia un despatx propi amb una llitera on feia passar els alumnes per fer-los massatges per alleujar possibles lesions. Era llavors quan es donaven situacions d’abús sense el consentiment dels menors, “aprofitant-se de la seva ascendència i jerarquia com a professor d’educació física”, però també de la “confiança que els alumnes tenien dipositada en ell”.

No té reparació

El tribunal considera demostrades les versions dels afectats, a qui dona plena credibilitat. També constata que els fets que van viure les víctimes “van constituir una experiència vital negativa en un moment en què encara no tenien desenvolupada la seva personalitat”, i això “ha condicionat com són com a adults”. “Avui són els homes que són, en part, per la conducta de l’acusat. I això no té preu ni reparació.”

El conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, va valorar ahir positivament tant “l’alta condemna dictada” i “l’alta” indemnització que, va dir, pot servir per a altres casos similars. “La duresa condemnatòria ens referma en la nostra voluntat d’apostar de manera indiscutible per la tolerància zero a les aules, per la duresa davant de qualsevol cas d’assetjament, d’abús, de violència que hi pugui haver a les aules. La sentència també demostra que quan la víctima gosa apoderar-se pot arribar a fer-se justícia. Nosaltres ens posem a disposició de totes aquelles persones, siguin majors d’edat o siguin encara alumnes, que s’hagin pogut sentir víctimes de la violència.”

LES FRASES

Estic content i em quedo amb el triomf d’aquesta sentència exemplar que repara també el dany moral
Manuel Barbero
primer denunciant. pare d’una víctima
La duresa condemnatòria ens referma en la nostra voluntat d’apostar per la tolerància zero
Josep Bargalló
conseller d’ensenyament
El dany infligit ha incidit de forma permanent en la vida de les víctimes. No té reparació possible
Sentència Audiència de Barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA
medi ambient

Denúncia a Fiscalia per la presència d’excavadores a l’Espai Protegit dels Muntanyans, a Torredembarra

Mor un home arran d’una baralla a la Barceloneta

BARCELONA

El Centre de Naixements de l’Hospital de Martorell torna a l’activitat

Martorell