Societat

Societat

Àpats populars de dimarts de carnaval

Ranxos amb presidència

El president de la Generalitat, Quim Torra, assisteix al ranxo de Vidreres

El ritual del menjar popular de carnaval aplega multituds als pobles de referència, i Vidreres i Verges el cuinaran, a l’abril, a Copenhaguen

El ranxo de Vidreres, el més multitudinari dels que es fan a les comarques de Girona, va tenir ahir un plus de protagonisme amb la presència del president de la Generalitat, Quim Torra. Després d’una visita a la casa de la vila, on es va reunir amb els representants del consistori, encapçalat per l’alcalde, Jordi Camps, Torra es va dirigir a la plaça Lluís Companys, on al migdia es repartia, com cada any i d’acord amb una tradició de dos segles, aquest tradicional menjar de carnaval. “Hem fet el ranxo com el fem cada any, però la visita del president ens fa molta il·lusió i és important per a la promoció d’aquesta tradició”, explicava Jordi Presas, de la comissió organitzadora. Des de primera hora del matí, el ranxer major, Josep Martorell, i un equip d’una vintena de ranxers havien preparat en una trentena d’olles els 3.000 kg de ranxo, una escudella hipercalòrica amb carn de vedella i porc –també pernil i morro–, botifarra blanca i negra, patates i mongetes.

La pròxima parada obligada de la ruta pels àpats de carnaval a les comarques gironines era Verges, on van cuinar 2.500 racions de la sopa ancestral. L’alcalde, Ignasi Sabater, destacava que continuen “mostrant el tarannà de la gent d’aquí, participativa i solidària”, després del recapte del cap de setmana, llar per llar i comerç per comerç. En clau local, la recepta es va cuinar seguint el guió, però el president de l’associació La Sopa de Verges, Kim Cama, avançava que a l’abril la duran fins a Dinamarca, també amb les receptes de Vidreres, Castellterçol i Gelida, dins dels actes que Adifolk organitzarà a Copenhaguen, el 27 i 28 d’abril. Cama és el primer president de la nova Federació d’Escudelles, Sopes i Ranxos, constituïda per les poblacions que cada any promouen àpats tradicionals arreu del país, i a la qual s’ha adherit La Sopa de Verges. A Albons, l’arrossada també va congregar un miler llarg de persones al voltant del centre social.

A Capmany, la tradició també és ben arrelada, i en aquest cas el ranxo se servia a les set de la tarda. El president de la Comissió del Ranxo, Climent Llosa, confiava que s’hi repartirien més de 500 racions. El van preparar un equip de vuit cuineres, coordinades per Enriqueta Salas. Després del repartiment del ranxo, la festa es va allargar amb sardanes i, a continuació, un gran ball de disfresses.

27 i 28
d’abril
les delegacions del Ranxo de Vidreres i La Sopa de Verges duran els àpats a Copenhaguen.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra