Societat

L’Audiència de Navarra decideix mantenir ‘La Manada’ en llibertat

Els magistrats desestimen la petició de presó provisional de la fiscalia, l’acusació particular i les accions populars per dos vots a un

La cort raona que la situació personal dels condemnats no ha canviat i veu “dèbil” el risc de fugida

Els cinc condemnats per abusar sexualment d’una jove als Sanfermines de 2016 continuaran en llibertat provisional.

Els magistrats de la Secció Segona de l’Audiència de Navarra han acordat, per dos vots contra un, desestimar la petició de presó provisional sol·licitada per la Fiscalia, l’acusació particular exercida per la víctima i les dues accions populars, l’Ajuntament de Pamplona i el govern de Navarra, segons s’ha fet públic aquest dijous. Les acusacions van sol·licitar l’ingrés a presó dels cinc membres de l’autoanomenada La Manada després que al desembre passat el Tribunal Superior de Justícia de Navarra confirmés la condemna de 9 anys de presó per un delicte d’abús sexual continuat imposada per l’Audiènci

Un dels tres jutges ha formulat un vot particular en què advoca decretar presó provisional sense fiança dels encausats, fins al límit màxim de quatre anys i mig, descomptant d’aquest període el temps que ja van passar a la presó, del 9 de juliol de 2016 fins mitjan 2018.

Els cinc condemnats (José Ángel Prenda, Jesús Escudero, Ángel Boza, Antonio Manuel Guerrero i Alfonso Jesús Cabezuelo) van quedar en llibertat el 22 de juny de l’any passat després de dipositar una fiança de 6.000 euros cadascun.

El vot majoritari de la cort navarresa argumenta que des de la sortida de la presó “no s’han aportat raons suficients per modificar la situació personal dels encausats” i que la seva situació personal, familiar i laboral es manté “inalterable” des de fa mig any. Per aquest motiu, aposta per mantenir la valoració que es va fer a la interlocutòria del 21 de juny.

En aquest sentit, assenyala que els condemnats han acatat “puntualment” totes les condicions imposades i han comparegut davant el Jutjat de Guàrdia de Sevilla els dies indicats en la interlocutòria del 21 de juny. Per aquest motiu, consideren que el risc de fuga és “bastant dèbil”.

A més, subratlla que des que es va confirmar la sentència els encausats “han continuat complint” les mesures i han mostrat així la seva intenció de “no eludir” l’acció de la justícia.

Els magistrats també destaquen que un dels processats ha estat privat de la seva condició de militar, una decisió que tot i no ser ferma, suposa que no rep cap ingrés. Per això, els jutges consideren que la situació “no incrementa” el risc de fuga, sinó que “el limita, d’alguna manera”.

En la mateixa línia, els magistrats consideren que no es pot tenir en compte l’episodi que afecta Antonio Guerrero, que va intentar treure’s el passaport, ja que aquest fet ja va ocasionar una resolució ferma que descartava l’ingrés a presó.

Pel que fa a la situació d’Ángel Boza, condemnat per dos delictes lleus, un de lesions i un altre de furt durant aquest període, l’Audiència considera que no es pot invocar el risc de reiteració delictiva perquè són bens jurídics “molt diferents” i “més lleugers” que els que han comportat la condemna pel delicte d’abusos sexuals.

Per contra, el president de la Secció Segona de l’Audiència de Navarra ha emès un vot particular discrepant on considera que els condemnats han d’ingressar a presó per “la gravetat de la pena imposada” ja que aprecia que la mesura cautelar personal és “necessària” per procurar “el fi legítim” assignat a la presó provisional. Per aquest magistrat, resulta “procedent” la presó provisional pel risc de fuga a causa de l’existència de dues sentències condemnatòries en successives instàncies en les quals s’ha imposat una pena privativa de llibertat “suficientment greu”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES