Societat

Una riuada s’endú un veterà guia de rutes d’aventura

L’alemany Christoph del Bondio, expert en motos i resident a Mieres (Garrotxa), va perdre la vida dijous arrossegat pel corrent en intentar creuar una riera a la comarca del Pla de l’Estany

L’episodi de pluges d’aquesta setmana es va cobrar una vida dijous a Sant Miquel de Campmajor, al límit entre les comarques del Pla de l’Estany i la Garrotxa. La identitat de la víctima, el cos de la qual va ser rescatat ahir a la matinada, ha colpit i sorprès els que el coneixien. És Christoph del Bondio, un alemany establert a Mieres des de feia almenys 20 anys. Era un experimentat guia de viatges d’aventura en moto, prudent, responsable, una persona que no deixava res a l’atzar, assegura la gent que el tractava. Algunes marques de motos recorrien a ell per a les proves de nous models enduro abans de posar-les al mercat.

Vivia i tenia la seu del negoci a Can Caló, una casa molt gran del nucli de Mieres que també servia d’allotjament rural. Tenia 64 anys, però estava en molt bona forma física perquè no parava mai. Al costat de les motos, la seva altra gran passió era l’esquí. “Ara fa poc, el dia que va nevar a Masella, me’l vaig trobar que se n’hi anava amb la seva furgoneta, content com un nen petit de poder practicar esquí de fons”, explicava ahir Josep Rovira, veí seu.

Avesat a fer travesses al Nepal, Escandinàvia, la Patagònia, els Andes i els deserts d’Àfrica, Del Bondio va trobar la mort a la vora de casa seva, al final d’una excursió amb cinc motoristes, també alemanys.

La força de l’aigua

Venien de la zona de Serinyà, a mitja tarda, quan, enmig de la forta pluja –i la consegüent crescuda dels rius– es van disposar a creuar un gual d’una riera, a la zona de Briolf, que normalment té poc cabal. La riera, però, ja baixava amb molta força. En Christoph la va creuar, però els acompanyants no s’hi van veure amb cor. Aleshores va estar una estona buscant un pas alternatiu, més fàcil per als seus clients. No el va trobar i va decidir tornar a l’altra vora per no deixar sols els companys. Com que la riera ja anava molt més plena, va deixar la moto i va mirar de creuar-la a peu. Quan va ser pel mig, el corrent el va dominar –el pes del vestit, les botes, el casc i la protecció de la pluja sens dubte el devien perjudicar– i va quedar atrapat en una mena de remolí. Els altres motoristes van mirar d’ajudar-lo amb una branca, perquè s’hi subjectés, però no va donar resultat i en Christoph va ser arrossegat aigües avall. Ja no el van tornar a veure més amb vida. Els bombers i voluntaris de la comarca el van estar buscant fins que cap a les tres de la matinada els GRAE van localitzar el cos, uns dos quilòmetres aigües avall.

Unes hores complicades

La comarca del Pla de l’Estany ha estat de les zones més castigades per la intensa pluja d’aquests dies. En el període de temps que va de les 2.30 h de dijous a les 3.00 h d’ahir, a Banyoles van recollir 115 litres per metre quadrat, segons informa Meteobanyoles. Entre els damnificats per l’episodi de pluja figura la 40a Fira de Sant Martirià, que se celebra fins demà al parc de la Draga. S’han hagut de suspendre del programa els espectacles eqüestres perquè la pista està impracticable. El camp que es condiciona aquests dies de fira com a aparcament tampoc es podrà fer servir.

A la resta del Pla de l’Estany, on més mal va fer l’aigua va ser al terme de Cornellà del Terri, a causa del desbordament de rieres i del riu Terri. Als veïnats de la Banyeta i Santa Llogaia, els bombers van haver de rescatar els ocupants d’un vehicle i els habitants d’una casa, respectivament. A Serinyà, el desbordament del Serinyadell va afectar el recinte de les populars coves prehistòriques, que ha quedat tancat al públic per un temps indeterminat. D’altra banda, a Porqueres, l’aigua va inundar els baixos de l’ajuntament.

Crescuda del Ter

A la comarca veïna, la gent de Girona estava pendent ahir de la crescuda espectacular dels rius Onyar i Ter. Segons les dades facilitades pel portaveu d’Aigua és Vida, Pau Masramon, a mig matí el cabal del Ter al pont de la Barca (on hi ha una estació d’aforament) se situava en els 136 metres cúbics per segon, mentre que abans d’aquest episodi de pluges oscil·lava entre els 40 i els 70 metres cúbics.

LA XIFRA

115
litres
per metre quadrat es van recollir a Banyoles entre les matinades de dijous i d’ahir.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona
GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

GIRONA