Societat

Trobats vius a la Catalunya Nord els excursionistes perduts des de dissabte al Puigpedrós

Quatre efectius terrestres dels Bombers i un helicòpter han iniciat el dispositiu a les 8 del matí des del refugi de Malniu

Els ha trobat la Gendarmeria francesa a la Cerdanya de la Catalunya Nord

- Els equips de recerca han localitzat vius els dos excursionistes de Sabadell perduts a Meranges, a la Cerdanya, des de dissabte. Segons fonts dels Bombers de la Generalitat, un helicòpter de la Gendarmeria francesa ha localitzat dues persones a la zona de Malforat, al costat nord-català de la Cerdanya, i a falta de la identificació oficial, tot apunta que són l’home de 57 anys i la dona de 43 anys que estaven desapareguts. Aquest dilluns a primera hora del matí, efectius dels Bombers, dels Mossos, dels Agents Rurals i un helicòpter de la policia francesa havien reprès la recerca. Dissabte, ells mateixos van trucar per avisar que s’havien desorientat.

La responsable del refugi, la Glòria, va assegurar a l’ACN que tots dos havien arribat cap a dos quarts de deu del matí al refugi en cotxe i que s’havien proposat pujar la muntanya tot i el mal temps i les advertències dels treballadors.

L’helicòpter ha localitzat els dos excursionistes a la part nord-catalana de la muntanya, per sobre dels 2.700 metres. En veure dues coses que movien, el pilot de l’helicòpter ha decidit aterrar i comprovar de què es tractava, donat que no feien cap senyal. Un cop els policies s’han apropat a les dues persones han comprovat que es tractava dels dos excursionistes. El gendarme que ha participat en el rescat ha explicat, en català, que estaven en ’’estat de xoc’’ ja que no feien cas a l’helicòpter i ’’caminaven en direcció contrària’’. Primer s’ha evacuat la dona a l’Hospital de Cerdanya i posteriorment l’home en un segon viatge.

A l’Hospital de Puigcerdà se’ls ha recuperat de la hipotèrmia que patien. A les extremitats presentaven petites congelacions i, per tractar-les, se’ls derivarà durant aquest dilluns a l’Hospital Sagrat Cor de Barcelona.

Francesc Boya, cap de la Regió d’Emergències de la Catalunya Central, ha explicat que segurament s’han estat movent durant aquests dies donat que les temperatures eren molt baixes i hi havia més de 30 centímetres de neu. Quan se’ls ha localitzat aquest dilluns al matí es registraven temperatures de -7ºC.

Boya ha dit que s’estudiarà si hi ha hagut imprudència i si els dos excursionistes han de pagar el cost de l’operatiu de rescat, tenint en compte que se’ls va advertir que no era aconsellable sortir a la muntanya amb la meteorologia que hi havia a la zona. Els responsables de la Gendarmeria han dit que no es plantegen aquesta opció, ja que a l’estat francès no es cobren els rescats.

El cap de la regió d’Emergències de Bombers ha insistit a demanar prudència a la gent que surt a la muntanya i extremar les precaucions.

Durant els dies de recerca s’ha treballat de forma coordinada amb tots els cossos operatius. La Gendarmeria, que aquest dilluns sobrevolava la zona nord-catalana amb helicòpter; els Mossos d’Esquadra, que hi ha desplaçat 2 patrulles de seguretat ciutadana, 3 unitats de muntanya i un helicòpter; i els cos d’Agents Rurals, que avui han activat 8 agents (4 del Grup de Suport de Muntanya i 4 de la Cerdanya).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona
economia

El simulacre de risc químic amb sirenes a les Terres de l’Ebre i Tarragona es farà el 24 d’abril

barcelona