Societat

Actes de record arreu del territori

Votacions, berenars, projeccions d’imatges i concentracions per commemorar l’aniversari de l’1-O

Catalunya va votar fa un any i en alguns municipis ahir hi van tornar. Pobles i ciutats d’arreu del territori van commemorar el primer aniversari de l’1 d’octubre amb actes diversos, entre els quals hi havia votacions com la que van realitzar a Sort, capital del Pallars Sobirà, sobre el canvi de nom del carrer de la Constitució. També a Setcases, al Ripollès, s’hi va celebrar una votació popular de 9 a 12.

Concentracions silencioses, com la feta a Tarragona al matí (silenci itinerant, la van batejar), o de més sorolloses, ja a la tarda, a Tarragona també, amb la plaça de la Font plena com un ou, i a Sant Carles de la Ràpita es van repetir en diferents ciutats i capitals de comarca. A Lleida, el veí que va tenir un infart l’1-O va penjar una placa commemorativa abans de la marxa que va transcórrer fins a la delegació del govern espanyol. Al matí es van concentrar els estudiants.

També a Vic, el dia es va aixecar amb la lectura del Compromís amb la República Catalana a l’entrada de l’edifici del Consell Comarcal i davant de l’ajuntament al migdia, i es va celebrar una concentració per la llibertat a la plaça Major ja a la tarda.

A Sabadell, l’Ajuntament va convocar una concentració a la plaça Sant Roc, a les 12 del migdia, per commemorar l’1-O, que no va agradar a l’agrupació local del PP. A Riudellots de la Selva, hi havia programats diferents actes, entre aquests la projecció de fotografies, un brindis pel país o el llançament de coets, al vespre. També a Roses s’hi van poder veure fotografies d’ara fa un any, com també en altres municipis.

A Sant Adrià de Besòs es va fer una encesa d’espelmes grogues a la plaça de la Vila i a Ripoll es va celebrar una lectura de poemes del referèndum, entre d’altres. També a Begues, com tots els dilluns, es van llegir poemes i es va fer també un taller d’escriptura de cartes a la presó.

Multitud d’actes per reviure un dia històric i reivindicar els presos polítics i els exiliats. De fet, l’inusual va ser que no s’hi celebrés res. A les Borges Blanques, després de la trobada de veïns i la col·locació d’una placa, s’hi va fer una crema simbòlica d’una presó i un sopar de germanor per recordar el dia que el poble va romandre unit, braç a braç, contra la repressió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA
societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona