Societat

El Consell d’Europa esbronca la Guàrdia Civil pel seu tracte als refugiats

L’organització lamenta la seva manca de formació en drets humans

Demana a l’Estat espanyol que prengui mesures i garanteixi l’accés a la protecció internacional

Esbroncada del Consell d’Europa (CdE) a les forces de seguretat espanyoles pel seu tracte als refugiats. Aquesta organització internacional, integrada per 47 països europeus, recrimina a la Guàrdia Civil i a la Policía Nacional espanyola la seva manca de formació a l’hora de tractar els immigrants i els refugiats que arriben a l’Estat. El seu representant especial per a Migracions va publicar ahir un informe després de visitar l’Estat espanyol en què critica la Guàrdia Civil perquè no té “encara un protocol per a la detecció d’estrangers que travessen irregularment les fronteres de Melilla i Ceuta”.

Segons el Consell d’Europa, aquest hauria d’indicar als guàrdies civils com “identificar persones que requereixen protecció internacional” per facilitar “l’accés a un procediment d’asil just i efectiu”.

Malgrat que aplicar aquest tipus de protocol és necessari per complir la normativa internacional sobre refugiats, no és el primer cop que l’organització crida l’atenció a l’Estat espanyol. De fet, “fa anys” que ho demanen i l’informe reitera per enèsima vegada que “ara cal que Espanya prengui mesures”. A falta de millores impulsades per Madrid, el mateix Consell d’Europa s’ofereix per formar la policia “en drets humans” per tal que “respectin el principi de no-devolució”, és a dir, que no expulsin a una persona quan hi hagi raons fonamentades per creure que els seus drets fonamentals poden ser vulnerats. També remarca la necessitat de respectar “la prohibició de l’expulsió col·lectiva”.

Devolucions en calent

En aquest sentit, el Consell d’Europa va constatar en la seva missió a Ceuta i Melilla el cas de les devolucions en calent, segons explica el text. Aquest relata que els estrangers que intenten saltar les tanques i que són interceptats prop de la frontera “són retornats aleatòriament al Marroc sense identificar-los ni avaluar les seves necessitats ni oferir-los la possibilitat de sol·licitar asil”.

Segons l’organització internacional, “tot i els avenços de les autoritats espanyoles per establir oficines d’asil a Ceuta i Melilla”, els guardes fronterers continuen fent devolucions en calent. “Hi ha obligacions bàsiques de drets humans internacionals que s’han de respectar i, per tant, totes les persones que arriben a Espanya haurien de ser protegides contra la devolució i l’expulsió col·lectiva amb possibilitats reals d’accedir a un procediment d’asil eficaç i just”, recorden a l’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp