Societat

Desarticulen una trama per frau en aparells de trànsit

Un jutge de Badalona dirigeix l’operació, que afecta cinc comunitats

Un alcalde i un assessor de Cs, implicats

Macrooperació policial a Catalunya i a l’Estat espanyol contra una trama acusada de manipulacions en la contractació de serveis per a la regulació del trànsit. Agents de la policia espanyola van detenir ahir quinze persones, entre empresaris i càrrecs públics i policials, per concessions fraudulentes entre els anys 2012 i 2013. L’empresa sota sospita és Aplicaciones Gespol, integrada al grup Valoriza Servicios Medioambientales.

El titular del jutjat d’instrucció 2 de Badalona dirigeix aquesta operació, juntament amb un jutjat de Lleó, i va ordenar 49 escorcolls en diversos ajuntaments (governats per Ciutadans, el PP i el PSOE), despatxos i societats, així com dinou requeriments de documentació en municipis d’almenys cinc comunitats autònomes, segons informa el TSJC. En l’operació, anomenada Enfiladissa, hi van participar 580 agents.

La fiscalia anticorrupció va detallar en un comunicat que el jutge va autoritzar l’entrada a una vintena d’ajuntaments, com ara el de Lleida (amb un agent de la policia local detingut), Mollet del Vallès (amb dos funcionaris detinguts) i Tiana (un cap de la policia local detingut). I s’ha demanat informació als consistoris de Mataró, Montgat, Pineda de Mar, Premià de Mar i Rubí, entre d’altres. La causa, declarada secreta, està oberta pels delictes de prevaricació administrativa, frau a l’administració pública, malversació de cabals públics, tràfic d’influències, revelació d’informació privilegiada, falsedat documental, suborn, alteració de preus de concurs públic i pertinença a organització criminal.

Entre els detinguts en l’operació, hi ha l’alcalde d’Arroyomolinos (Madrid), Carlos Ruipérez, de Ciutadans (Cs), el primer d’aquesta formació arrestat per corrupció, així com un tinent d’alcalde de la localitat, segons informa Efe. També van ser arrestats els dos responsables de l’empresa Aplicaciones Gespol, a l’epicentre de la presumpta trama: Sadat Maraña, excoordinador i actual assessor de Ciutadans a la Diputació de Lleó, i l’empresari José Luis Ulibarri.

La trama desarticulada manipulava les dades de trànsit i sinistralitat per justificar la col·locació de radars on no feien falta, amb finalitat recaptatòria. L’empresa Gespol, del grup Sacyr, pagava presumptament comissions a càrrecs públics i també a policies locals per obtenir contractes de productes per a la regulació del trànsit que poden detectar les infraccions dels vehicles als semàfors. A més, s’inflava el preu d’aquests contractes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró