Societat

Nit de foc i festa compartida als Països Catalans

La Flama del Canigó encendrà les fogueres que cremaran arreu en la revetlla de Sant Joan

Els catalans menjarem 1,7 milions de coques artesanes i ens decantarem per pirotècnia més visual

Sant Joan és sinònim d’olor de llenya cremada, gent al carrer, sopars de germanor, competició de petards, foc i festa. Molt de foc i molta festa. Les revetlles tenen els mateixos ingredients: l’arribada de la Flama del Canigó, lectura del manifest, sopar, foguera i música. La nit més curta de l’any ja és aquí.

Aquesta matinada es renova el foc al cim del Canigó i equips de voluntaris iniciaran les rutes per portar la Flama arreu. A mesura que arribi a totes les poblacions, s’anirà llegint el Missatge de la Flama, que enguany ha escrit el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que actualment està empresonat. Així comença, any rere any, la celebració d’una festa ancestral vinculada al solstici d’estiu que és també un símbol de germanor entre els territoris de parla catalana.

Barcelona celebrarà la nit de Sant Joan amb una seixantena de revetlles populars als carrers de tots els districtes de la ciutat. També hi haurà 23 fogueres que s’encendran, excepte al districte d’Horta-Guinardó, que no en té cap de programada. A Sant Feliu de Llobregat, enguany es viurà la revetlla d’una manera especial, amb la confecció de la catifa de flors que va quedar pendent del dia Corpus quan la pluja no va deixar acabar-la. A Tarragona, el bou, el griu, la víbria i la colla de Diables Voramar, acompanyats dels grups de foc convidats: el Ball de Diables de la Bisbal del Penedès, la mulassa de Barcelona i el drac de la Geltrú rebran la Flama al Serrallo i participaran a la cercavila de foc, que enguany recupera l’antic recorregut, gràcies a la remodelació de la plaça Corsini.

Una de les nits de Sant Joan més espectaculars és la que es viu a Valls, que celebra la festa major. El vessant del patrimoni immaterial avançarà horari en l’anada a completes. El seguici sortirà des de la plaça del Blat a les 21.15 h, deu minuts abans que en l’edició anterior. La mateixa tarda el foc del Canigó canvia la ubicació d’arribada, posant èmfasi en l’espai de la plaça del Carme i en l’eix que connecta l’antic convent amb la plaça del Blat, per refermar el valor intrínsec del barri antic més històric. També fan festa major per Sant Joan a l’Ampolla (Baix Ebre), Olesa de Montserrat (Baix Llobregat), Vilassar de Mar i Pineda (Maresme) i al nucli antic dels barris de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera de Barcelona.

Per la seva banda, el president d’Òmnium Cultural d’Osona, Alfred Verdaguer, va donar el tret de sortida als actes de la festa de Sant Joan a Manlleu. El pregó del Tradifoc posa en marxa el compte enrere per a la celebració de Sant Joan, que oferirà demà un seguit d’actes orientats a la promoció de la cultura i tradicions populars catalanes. A més del foc, l’altre element protagonista del solstici d’estiu és l’aigua. La nit del 23 de juny són freqüents els banys a la platja, als rius i llacs.

D’altres elements comuns a les revetlles de Sant Joan són la pirotècnia i les coques. Les coques artesanes i els sabors tradicionals seran l’estrella d’aquest. Segons el president del Gremi de Pastisseria de Barcelona, el pastisser Elies Miró, durant la revetlla es menjaran prop d’1,7 milions de coques a Catalunya. Les més venudes seran les de brioix amb fruita i pinyons, seguides de les de llardons de full i de les de pinyons farcides de crema. Entre les novetats trobem les de mascarpone, sobrassada o en forma de gelat.

El preu de les coques artesanes també s’equipararà al del darrer any, situant-se entre els 16 i 35 euros en funció de la mida i el pes. Mantenir el preu, tot i la pujada del pinyó, i el fet que la revetlla caigui en dissabte fan que les previsions del gremi siguin positives per a aquest 2018.

Segons Miró, “la coca de Sant Joan de pastisseria està elaborada amb ingredients de qualitat i de proximitat perquè l’important, com en qualsevol elaboració, són les matèries primeres. L’òptim és fer-la i menjar-la el mateix dia”.

Baixada de falles i Crema de l’Haro

M.J.R.

Cada 23 de juny els joves d’Isil duen a terme una de les baixades de falles més especials de les que es fan al Pirineu català. També a Alins, el Pont de Suert, Boí, Casòs, Vilaller, Les, Arties i Montanui hi ha baixada de falles la nit de Sant Joan. Cada poble ho celebra al seu estil. Durant la revetlla de Sant Joan, les poblacions araneses de Les i Arties, per exemple, mantenen viu un costum mil·lenari que està relacionat amb els ritus de purificació propis del solstici d’estiu, la Crema de l’Haro. Primer crema el tronc de manera vertical i quan cau a terra és arrossegat pels carrers del poble. També les set parròquies que conformen el Principat d’Andorra celebren la revetlla de Sant Joan d’una forma molt especial, amb la cremada de falles.

L’any passat es calcula que prop de 30.000 persones van presenciar a l’Alta Ribagorça, els dos Pallars, la Val d’Aran o Aragó algun dels descensos de torxes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona