Societat

L’excés d’arsènic deixa Cervià sense aigua potable

L’Ajuntament informa que la situació es podria allargar 3 o 4 mesos

El consistori ha subministrat aigua embotellada a l’escola, la llar d’infants i la gent gran

Es treballa per construir un nou pou

Els responsables d’efectuar els controls periòdics a l’aigua per garantir-ne la qualitat han detectat un lleuger augment d’arsènic en la que se subministra a través de la xarxa pública de Cervià de Ter. L’empresa que gestiona el servei, Prodaisa, va comunicar dimarts aquesta circumstància a l’Ajuntament. Com que la presència d’aquest element químic superava els nivells permesos, el consistori va emetre immediatament un ban municipal per informar els veïns i veïnes de la població que l’aigua no és apta per al consum humà. En el text d’aquesta mateixa comunicació adreçada a la ciutadania s’assenyala, tot i així, que sí que es pot continuar utilitzant “per dutxar-se, rentar la roba o els estris de la cuina, regar les plantes, així com per a qualsevol altre ús que no impliqui un risc per a la salut”.

L’Ajuntament indica que és difícil concretar quant de temps podria durar aquesta situació i, fins i tot, es planteja que es pot allargar uns tres o quatre mesos. Per fer arribar la informació a tots els veïns, el consistori va publicar el ban al web de l’Ajuntament, el va penjar a les xarxes socials, en grups de WhatsApp, s’ha lliurat casa per casa i s’ha dut als llocs més concorreguts, com ara els bars, les botigues o l’escola. Dimecres a la tarda, a més, es va obrir l’ajuntament, on l’alcaldessa i altres representants municipals van atendre a tothom que s’hi va adreçar per resoldre dubtes.

Aixetes precintades

L’Ajuntament està repartint garrafes d’aigua a la gent gran i a totes aquelles persones a qui els pot resultar dificultós transportar-les, a la llar d’infants i a l’escola L’Aixart. La directora del col·legi, Helena Márquez, va explicar que, per precaució, han precintat les aixetes de l’escola. Aquesta acció s’ha dut a terme sobretot com a mesura preventiva, ja que “els alumnes no solen beure mai de l’aixeta”. A banda, Márquez manifesta que de moment funciona molt bé el sistema de repartiment de l’aigua embotellada que els està portant l’Ajuntament: “Així, els nens i nenes en poden beure a l’hora del pati i per dinar. I si s’han de rentar les mans, retirem el precinte de l’aixeta i, quan acaben, el tornem a posar.” A més, s’han fet anàlisis de l’aigua que surt d’una aixeta del col·legi on hi ha instal·lat un sistema d’osmosi que la purifica, i està previst que avui en sàpiguen els resultats.

Subvencions garantides

L’alcaldessa de Cervià, Roser Estañol, va especificar ahir que a la població fa més d’una trentena d’anys que hi ha problemes amb l’aigua: “Quan vam entrar a l’alcaldia, un dels objectius que ens vam marcar va ser solucionar aquesta qüestió. Des de l’Ajuntament estem treballant amb l’ACA per construir un nou pou a Cervià i, alhora, connectar aquest abastament amb Raset. Aquest nucli ja té els seus pous, si bé l’aigua hi surt normalment tèrbola.” Aquests dos projectes pugen a uns 500.000 euros, i havien quedat una mica encallats perquè els faltaven 150.000 euros per sufragar el cost. Fa justament 15 dies, però, el consistori va rebre la bona notícia que la Diputació de Girona garantirà la part de diners que faltaven.

LES FRASES

Es realitzaran controls continus per valorar l’eficàcia de les mesures correctores i restablir el servei al més aviat possible
El projecte d’una nova captació el tenim avançat. S’executarà entre finals d’any o principis del vinent
Roser Estañol
alcaldessa de cervià de ter
S’han fet anàlisis de l’aigua d’una aixeta on tenim un sistema d’osmosi, i sabrem els resultats avui
Helena Márquez
Directora de l’escola l’aixart


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró